Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA släpper "fakta" om fångar

Annons

Det amerikanska militärhögkvarteret Pentagon har släppt namnen på sex före detta Guantánamofångar som amerikanerna säger har återgått till att bli islamska krigare i Afghanistan sedan de släppts från militärfängelset på Kuba.

Pentagon uppger att 30 före detta fångar återgått till att bekämpa amerikanerna och koalitionen sedan de släppts. Sammanlagt har 390 fångar frigivits eller flyttats.

Uttalandena kommer när Pentagon nu förbereder en större genomgång av hemligstämplade fångprotokoll som skulle kunna användas för att slå tillbaka kritiken från dem som vill stänga fånglägret och hävdar att många av de 775 fångarna på Guantánamo är oskyldiga.

Försvarstjänstemän säger att den stora analys som gjorts varit på väg några månader och kan resultera i att tidigare hemligstämplad information om fångarna kan släppas i början av sommaren. Enligt försvaret har 95 procent av nuvarande och tidigare fångar varit knutna till al-Qaida eller talibanerna och 73 procent har deltagit i fientliga handlingar mot amerikanerna och kollisionens soldater.

Militärhögkvarterets genomgång är ett svar på en rad mycket kritiska rapporter av professor Mark Denbeaux vid Seton Hall University som funnit att bara ett litet antal av Guantánamofångarna slagits mot amerikanska styrkor.

TT

Mer läsning

Annons