Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA skärper sanktioner mot Sudan

Annons

USA ökar pressen på Sudan. President George|W Bush aviserar utökade amerikanska sanktioner mot regimen som straff för massdödandet i Darfur och jagar även en ny FN-resolution _ men Kina stretar emot.

Sanktionerna som särskilt utpekar president Omar al-Bashir straffar också ytterligare 31 bolag som förbjuds att handla med USA på grund av sina band till Sudans regering.

"President al-Bashirs handlingar de senaste veckorna följer på ett långvarigt mönster där han utlovar samarbete men hittar nya sätt att obstruera", skulle Bush säga i ett tal senare på tisdagen enligt en förhandskopia från Vita huset.

al-Bashir höll emot länge innan han motvilligt gick med på att den fattiga afrikanska fredsstyrkan i Darfur förstärks med en mindre mängd FN-personal, och vägrar nu gå med på slutfasen i FN:s plan _ att utöka styrkan till över 23|000 man.

USA har kallat våldet i Darfur folkmord och kräver att Sudans regering ska släppa in mer FN-trupp i Darfur, upphöra med sitt stöd till de ökända janjawid-miliserna och sluta hindra humanitär hjälp från att nå de nödställda i katastrofregionen.

En kvarts miljon människor tros ha dött till följd av konflikten mellan centralmakten och lokala rebellgrupper som flammade upp 2003. Över två miljoner människor har drivits på flykt.

Storbritannien prisade de utökade amerikanska sanktionerna på Sudan. Tillsammans försöker USA och britterna genomdriva en ny resolution i FN:s säkerhetsråd som totalförbjuder vapenförsäljning till regimen i Khartum och förbjuder militärt flyg i Darfur.

I sin ringhörna har dock Sudan Kina, som säljer betydande mängder vapen till Sudan och köper över hälften av den olja som landet producerar. Peking har därför varit motvilligt till att införa stränga FN-sanktioner mot Sudan.

TT

Mer läsning

Annons