Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA-senaten begär hem Iraktrupper

Annons

Senaten röstade på torsdagen för att ta hem USA:s styrkor från Irak inom ett år. Därmed tar demokraterna strid med president George|W Bush som kommer att lägga in sitt veto.

Den demokratiskt dominerade senaten i Washington godkände med siffrorna 51 mot 47 lagförslaget om finansiering av USA:s militära insatser i framför allt Irak och Afghanistan. Förutom att ange kostnadsramen till 121,7 miljarder dollar, 850 miljarder kronor, för 2007 innebär beslutet att trupperna ska börja tas hem inom fyra månader och att reträtten ska vara avklarad till sista mars nästa år.

Förra veckan godkände representanthuset ett förslag om att ta hem trupperna senast den 1 september i år. De båda kamrarna ska nu ta fram ett kompromissförslag som överlämnas till president Bush mot slutet av april.

Senatens majoritetsledare, demokraten Harry Reid, sade att det är dags för en förändring:

Den republikanske ledaren Mitch McConnel uppmanade å sin sida förhandlarna att snabbt enas om ett förslag "så att presidenten kan lägga sitt oundvikliga veto".

Bush hade inför beslutet samlat alla partikamrater i representanthuset för att visa upp enad front.

Trots detta innebär beslutet den skarpaste utmaningen hittills mot hur regeringen Bush sköter kriget i Irak, som kostat över 3|200 amerikanska soldater och flera hundra tusen irakier livet. Det har även kostat skattebetalarna i USA nära 2|500 miljarder kronor.

Republikanerna har stoppat tidigare protester från demokraternas sida eftersom senatens minoritet har rätt att kräva att beslut fattas med stöd av minst 60 senatorer. Denna gång valde de att avstå för att inte stoppa en lag som reglerar finansieringen av Irakkriget. De valde också att inte filibustertala i timmar för att omöjliggöra ett beslut, vilket skett med ett tidigare förslag till protest mot kriget.

Om Bush som väntat lägger in sitt veto lovar demokraterna att fortsätta sina ansträngningar för att stoppa kriget.

TT

Mer läsning

Annons