Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA sägs stödja gerillaräder i Iran

Annons

USA har i hemlighet understött en pakistansk väpnad grupp som genomfört en rad blodiga gerillaräder in i Iran, rapporterade tv-bolaget ABC i tisdags och åberopade amerikanska och pakistanska underrättelsekällor.

I räderna har iranska soldater och andra företrädare för regeringssidan dödats eller tagits till fånga, uppgav ABC. Gruppen, kallad Jundullah och med medlemmar ur baluchi-klanen, opererar enligt tv-bolaget från den pakistanska gränsprovinsen Baluchistan.

De amerikanska källorna vill enligt ABC bara vidgå att USA samarbetar med gruppen i jakten på al-Qaida-medlemmar i den delen av Pakistan. Jundullah säges ha tagit videofilmer som påstås visa tillfångatagna iranska soldater och gränsvakter.

Något direkt ekonomiskt stöd ska USA inte ha givit gruppen. Enligt källorna har USA däremot haft nära kontakter med Jundullahs ledare Abd el Malik Regi sedan 2005.

Om Regi sade den amerikanske kontraterrorexperten Alexis Debat i en kommentar till ABC att han "brukade slåss tillsammans med talibanerna. Han är delvis knarksmugglare, delvis taliban och delvis sunnimuslimsk aktivist".

Pakistanska regeringskällor har sagt till tv-bolaget att den hemliga kampanjen mot Iran diskuterades när USA:s vicepresident Dick Cheney träffade Pakistans president Pervez Musharraf i februari.

På en fråga om dessa uppgifter svarade Cheneys taleskvinna Megan McGinn:

TT

Mer läsning

Annons