Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA:s reservplan: som i El Salvador

Annons

Den amerikanska militärledningen har börjat planera för en reträttstrategi för Irak, som kan sättas i verket om försöket att skapa ordning genom ytterligare truppförstärkningar misslyckas, uppger Los Angeles Times.

Enligt tidningen innefattar planen ett gradvis tillbakadragande och förnyat fokus på utbildning av Iraks egen militär, baserat på USA:s erfarenheter från El Salvador under inbördeskriget på 1980-talet.

USA skickade ett femtiotal kommandosoldater till El Salvador för att hjälpa militären bekämpa vänsterrebeller mellan 1981 och 1992. Insatsen är kontroversiell än i dag, eftersom amerikanerna anklagas för att ha blundat för regeringssidans dödspatruller eller till och med ha hjälpt dem.

Amerikanska militärhistoriker anser dock att USA:s närvaro i El Salvador bidrog till att stoppa övergrepp och gjorde den salvadoranska militären mer professionell, samtidigt som en stor amerikansk truppinsats kunde undvikas.

Därför lyfts nu El Salvador fram som en tänkbar förebild för hur USA ska agera i Irak.

En sådan utveckling vore i linje med rekommendationerna från Iraq Study Group, den tvärpolitiska expertkommission som nuvarande försvarsminister Robert Gates ingick i, men vars råd president George W Bush ignorerade.

Tidningen rapporterar om spänningar och sprickor inom försvarshögkvarteret Pentagon.

En falang stödjer den nye befälhavaren i Irak David Petraeus, som förespråkar fler amerikanska soldater i Bagdad för att skydda den irakiska civilbefolkningen. En annan grupp stödjer Petraeus företrädare John Abizaid, som snabbt ville lämna över ansvaret till irakierna själva.

De nya reservplanerna med El Salvador som förebild får också kritik. Stephen Biddle på tankesmedjan Council of Foreign Relations säger att El Salvador-modellen inte skulle fungera i Irak på grund av landets etniska och religiösa splittring. Han förespråkar antingen ännu fler amerikanska soldater till Irak eller en total reträtt.

TT

Mer läsning

Annons