Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA:s murbygge i Bagdad stoppas

Annons

Iraks premiärminister Nuri al-Maliki agerar nu för att stoppa USA:s murbyggen kring utsatta områden i Bagdad.

Militären bedyrar att avsikten med murarna är att skydda befolkningen, men al-Maliki deklarerade på söndagskvällen i Kairo, där han gav besked om att han beordrat byggstopp, att det finns andra metoder.

Sedan den 10 april uppför USA-styrkor en fem kilometer lång mur av betongblock kring sunnistadsdelen al-Adhamiyya i Bagdad i syfte att hindra shiitiska dödspatruller att gå till attack mot sunniterna. Man vill också hindra sunnitiska rebeller att utnyttja området som bas för tillslag mot shiitiska stadsdelar.

John|F Campbell, en av de högsta befälhavarna i Bagdad, sade i helgen att avsikten inte är att dela upp staden mellan olika religiösa grupper. Men murbygget har retat invånare. De anklagar militären för att skärpa motsättningarna mellan sunniter och shiamuslimer.

Sunniterna dominerade Iraks förvaltning under Saddam Hussein. Men de är i minoritet, och sedan Saddam störtades har shiamajoriteten fått mer framträdande roll.

Campbell sade att fler stadsdelar kommer att skärmas av. Men det handlar om temporär säkerhetstaktik, förklarade han.

Också marknader ska omgärdas med skyddsbarriärer eftersom de ofta utsätts för självmordsbombare. Installationen ska göras efter rådslag med irakiska styrkor och lokala ledare, underströk Campbell.

Två självmordsbombare körde in sina fordon i en polisstation i sydvästra Bagdad på söndagen. De dödade 16 människor och skadade 95. Både poliser och civila var bland de döda och skadade i attacken i en stadsdel huvudsakligen bebodd av shiiter, rapporterar Reuters.

Amerikanska och irakiska styrkor har genomfört en stor insats i Bagdad de senaste två månaderna för att försöka öka säkerheten. Det har åtminstone lett till att dödspatrullernas mördande minskat, men bilbomber har fortsatt att explodera.

Sådana bomber dödade nästan 200 människor i onsdags, den värsta händelsen sedan säkerhetsoffensiven inleddes.

USA:s befälhavare i Irak, general David Petraeus, säger i The Washington Post på söndagen att satsningen har rönt viss framgång men att ökningen av självmordsbombningar gör det osäkert om operationen kommer att lyckats.

I norra Irak har 23 yazidiska arbetare mördats av människor som släpade ut dem ur en buss och sköt sina offer intill vägen. Yaziderna _ en religiös minoritet bland kurderna som omfattar omkring en halv miljon människor _ var på väg från en textilfabrik i Mosul till sina hem öster om staden.

Yazidernas tro har anknytning till de tre stora religionerna i Mellanöstern, men ett starkt inslag av änglatro har via Lucifergestalten fått andra att uppfatta dem som djävulsdyrkare, och de ska på senare tid ha utsatts för hot från sunnimuslimska extremister.

TT

Mer läsning

Annons