Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA:s försvar testar minröjare från Dalarna

Annons

För företaget, som har sin bas i Säter och tillverkning i Vikmanshyttan, är det här ett genombrott, berättar vd Lennart Berglund.

- Den amerikanska marknaden är störst i världen och för oss är det väldigt banbrytande att få produkten omnämnd.

En miljon dollar är egentligen inte mycket pengar i de här sammanhangen. Ett exemplar av minröjaren Scanjack kostar cirka tio miljoner kronor, så pengarna räcker inte till att köpa en enda maskin.

- För oss är det ett ganska stort belopp ändå. Vi kommer att producera en minröjare och hyra ut den med personal som kommer att lära amerikansk militär att använda den.

På en rad i budgeten står det alltså "Scanjack mine clearing system". För att komma så långt har Scandinavian Demining Group haft en amerikansk representant som jobbat på det i ett halvt till ett år.

- Representanten har jobbat mot försvaret och kongressen. Processen har nämligen två delar. Dels söker man stöd i kongressen och senaten där budgetförhandlingarna sker och dels behöver man en brukare, som i det här fallet är försvarsmakten.

Minröjaren kommer att testas i USA och var den sedan kommer att användas vet inte Lennart Berglund.

- Nu ligger ett stort ansvar på oss att kunna visa att vår minröjare fungerar bra. Amerikanska försvaret pratar om att köpa in ett 50-tal sammanlagt, vi kanske kan få sälja tio till 50 stycken.

Vilket skulle vara en stor order för företaget som räknar med att sälja mellan sex och åtta maskiner om året. Hittills är det svenska försvaret den största kunden, det har köpt fem maskiner. Scandinavian Demining Group har även egen verksamhet i Kroatien med den kroatiska staten som beställare.

Är det nytt att USA avsätter pengar till minröjning?

- USA har hållit på tidigare, men mest med att röja minor i strid, så kallad militär minröjning. Våra maskiner används till humanitär minröjning som sker efter att stridigheterna upphört.

Vad innebär det rent politiskt?

- USA har ett ansvar eftersom landet är ett av få som inte skrivit under Ottawakonventionen som förbjuder personminor. Det här är väl det näst bästa de kan göra, att de ser till att minorna tas bort.

Hur ser du på att sälja till Bush?

- I det här fallet hoppas jag att han köper väldigt många. De här maskinerna kan göra livet normalt igen för människor i krigsdrabbade länder.

MARIA RINGBORG

Mer läsning

Annons