Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA och Frankrike konkurrerar om månadens vin

Annons

Med säljstart den tredje mars kommer 74 nya viner på Systembolagets hyllor. 56 av dessa är röda och övriga är vita; torra som mousserande och söta. Månadens röda uppstickare kommer trots allt från ett land som bara lanserade tre röda viner nämligen USA.

Bröderna Fred och Matt Cline tillhör en grupp vinodlare i Kalifornien som brukar kallas "The Rhône Rangers" på grund av sin förkärlek för sydfranska druvsorter.

Man odlar strax norr om San Francisco i Carneros druvsorter som Viogner, Marsanne, Syrah och Grenache.

Men Zinfandel då frågar sig vän av ordning.

Druvsorten tror man härstammar från Primitivo i Italien och kom till Kalifornien i slutet av 1800-talet. Nu är den störst av de blå druvorna med cirka 11 procent av odlingsarealen. Naturligtvis odlar också bröderna Cline druvsorten.

22283 Cline Zinfandel 2000 kommer delvis från mycket gamla vinstockar av Zinfandel samt ytterliggare några druvsorter. Huvuddruvan ingår till mer än 70 procent vilket gör att man enligt den amerikanska vinlagen får ange druvsorten på etiketten och det blir ett så kallad "varietal" vin.

Månadens vita uppstickare och andra konkurrenter om "månadens mest prisvärda vin under hundralappen" representerar en helt annan stil.

Det kommer från ett område som vandrat fram och tillbaka mellan Frankrike och Tyskland beroende på "krigslyckan" nämligen Alsace. Ett område med stark traditionsbunden vinframställning och ett antal mycket gamla vinhus.

Här finns också ett antal producentkooperativ där Cave de Turckheim representerar 240 vinodlare med en sammantagen areal på 360 hektar vingårdsmark samt en toppmodern vinifieringsanläggning.

Man odlar ett flertal druvsorter och i mars lanseras 2605 Muscat Cuvée Réserve 2001 gjort på en blandning av 80 procent Muscat Ottonel och 20 procent Muscat d´Alsace där den förstnämnda är fylligare och rikare och den senare lättare och friskare. En lyckad druvblandning som givit ett spänstigt och harmoniskt vin.

Spanien representeras i mars av åtta viner och intressantast av vinerna över hundralappen är 12699 Condado de Haza Tinto 2000 för 129 kronor. Det är framställt på enbart Tempranillo av producenten bakom Pesquera, Alejandro Fernandez i Ribeira del Duero.

Det har en stor och generös fruktighet med ton av jordgubbar, lingon och plommon. Smaken rundas av med en frisk ton av läder och lite ljus choklad. Ett ungt vin som med fördel kan lagras ett par år.

Från Australiens största vinområde, Barossa Valley, vilket ligger norr om Adelaide kommer 16453 Jenke Shiraz 1999 för 165 kronor. Vinet har en stor, varm och generös fruktighet, vilket ofta är fallet för en välgjord Shiraz från Australien, och en fin rostad ton av fatlagringen som balanserar vinet.

Fortsätter vi i sydöstlig riktning kommer vi till Marlborough på Nya Zeelands syd ö. Härifrån har Systembolaget hämtat 16455 Montana Chardonnay Reserve 2001 för 109 kronor. För tio kronor mindre hade det definitivt varit med på "tio bästa ..."-listan. Stor, rund och lite pepprig med smörig, fatig ton och en frisk fruktig och balanserande syra.

Till en bättre middag med laxfiskar på bordet så är detta en ypperlig följeslagare.

Vi slutar med en "nytändning". Historien om hur Master Distiller Ian McEwan vankade på Bowmore och tittade över viken på det nedlagda Bruichladdish kan bli både lång och dramatisk.

Vad vi kan konstatera är att "Don Quijote kan vinna över väderkvarnarna". I dag lever Bruichladdish på sydvästra Islay.

Efter att ha provat igenom samtliga fat kunde man förra året släppa en tioårig maltwhisky. Nu kommer 516 Bruichladdish 15 Years, för 498 kronor. Fantastiskt blommig och fin.

För den whisky-intresserade ger detta Islay whisky en helt annan dimension.

Vi hörs och ses på nätet. Om du har några frågor om drycker så är du välkommen med dem på

drycker@falukuriren.se

Mer läsning

Annons