Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA nästa för Karin

Annons

Bensinångor och ett himla väsen. Motorsågarna drog fram så att stickorna yrde på platsen strax nedanför kyrkan. Ett gäng tjejer och killar tävlade hela dagen med att kapa på tid och göra riktskär och olika insticksövningar. Dessutom ingick grenen "böjd björk" och slutligen den mest avgörande fällningen.

- Man blir ju imponerad av precisionen, sade Marianne Konradsson från Hallen som stod i publiken och tittade på.

Karin Byström från Olsnäs och Mats-Åke Åhman från Mora stod som SM-vinnare efter dagen. De hade lyckats särskilt bra med att fälla träd så att de hamnade på exakt rätt ställe ute på planen. Karin, som till vardags jobbar för skogsvårdsstyrelsen, är ganska ny på motorsågen och tyckte att fällningen var lättast.

- I september får jag åka till VM i USA så nu gäller det att öva lite till. Sedan kommer jag fortsätta hemma med att sköta familjens skog, berättade hon.

Arrangörerna Christer Stolt och Mikael Sundberg från Siljansnäs hade förberett tävlingen genom att gräva ned ett antal avskalade tallar två meter ned i backen. Därav den något märkliga skog som vuxit upp mitt i byn i lördags.

- Alla som är med och tävlar har gått en teknik- och säkerhetskurs under året. De som kommit till finalen är de bästa av de 180 som deltagit över hela landet, berättade Christer Stolt.

Enligt Christer Stolt dör mellan åtta och tio personer i skogsarbete varje år, och ungefär 3 000 skadas. Teknik och säkerhet är därför de talanger som premierats i tävlingen berättar han.

- Det gäller att använda huvudet när man hanterar en motorsåg och det har särskilt tjejerna som deltagit visat sig vara bra på. Många av dem var nybörjare i början av året men har verkligen gått in för det här och tränat väldigt mycket. Jag skulle inte bli förvånad om VM vinns av en kvinna.

JOHANNA ÅFREDS

Mer läsning

Annons