Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA-möte med palestinsk minister

Annons

En toppdiplomat från USA träffade på tisdagen den palestinske finansministern Salam Fayyad.

USA har beslutat att ha vissa kontakter med palestinska regeringsmedlemmar som inte tillhör Hamasrörelsen _ alltså inte med exempelvis premiärminister Ismail Haniya. Generalkonsuln i Jerusalem Jacob Walles träffade i enlighet med det Fayyad, som är minister men politiskt oberoende: han är varken knuten till Hamas eller medlem i det andra stora palestinska partiet, Fatah.

Även Frankrike deklarerade på tisdagen sin avsikt att återuppta kontakterna med palestinska ministrar som inte är medlemmar av islamiströrelsen Hamas.

För Israel, som helst skulle se att den palestinska regeringen bojkottas helt, är det en motgång.

Israel ställde på tisdagen in ett planerat möte med statssekreteraren vid norska UD Raymond Johansen. Det var en örfil åt Norge som straff för att Johansen i måndags besökte den palestinske premiärministern.

Johansen skulle ha träffat en högt uppsatt representant för Israels utrikesdepartement.

Samtidigt uttalade Israel sin uppskattning av att USA och EU har avhållit sig från att erkänna den palestinska regeringen, som tillträdde i lördags.

Kvartetten är USA, FN, EU och Ryssland. Villkoren är att palestinierna ska lova att aldrig använda våld men erkänna Israel och hålla avtal som palestinska företrädare och Israel har ingått tidigare.

TT

Mer läsning

Annons