Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA letar nya vägar i Mellanöstern

Annons

Jerusalem, Ramallah, Amman. USA:s utrikesminister Condoleezza Rice reser i skytteltrafik i Mellanöstern och försöker involvera arabstaterna i försöket att väcka liv i fredsprocessen mellan Israel och palestinierna.

Rice gjorde på måndagen en blixtvisit i Jordaniens huvudstad Amman där hon träffade palestiniernas president Mahmud Abbas för andra gången på ett dygn. Sedan skulle hon tillbaka till Jerusalem för ännu ett möte med Israels premiärminister Ehud Olmert.

Det politiska landskapet har kastats om efter bildandet av den nya palestinska regeringen, där Abbas Fatahrörelse samsas med Hamas som är terrorstämplat av västvärlden.

Många västländer har reagerat med att återuppta kontakten med palestiniernas regering, åtminstone ministrar som inte tillhör Hamas. Sveriges utrikesminister Carl Bildt besökte Ramallah i helgen.

Israel ger dock den nya regeringen kalla handen. Olmert riktade hårda ord mot Abbas i helgen _ orsaken var att den israeliske soldaten Gilad Shalit ännu efter nio månader sitter fången i Gazaremsan _ och inskränker kontakten med den palestinske presidenten till humanitära frågor. Verkliga fredssamtal får vänta.

I detta bistra klimat för Rice parallella samtal med Olmert och Abbas, och försöker samtidigt blanda in arabvärlden i processen. Under besöket i Amman skulle Rice även träffa kung Abdullah av Jordanien, ett av få arabländer som har slutit fred med Israel.

En central roll i dessa ansträngningar spelar ett saudiskt fredsförslag från 2002 som skulle ge Israel fred med hela arabvärlden i utbyte mot en fullständig reträtt från den ockuperade Västbanken och rätt för alla palestinska flyktingar att återvända.

Israel har tidigare avvisat planen helt _ att ge miljoner palestinier rätten att flytta till det som i dag är Israel ses som ett hot mot den judiska statens existens _ men har på senare tid antytt att det saudiska förslaget skulle kunna utgöra en utgångspunkt för förhandlingar.

Arabländerna är skeptiska till att modifiera planen, som dock väntas bli ämne för diskussion på Arabförbundets toppmöte i den saudiska huvudstaden Riyad senare i veckan.

Det ryktas till och med om planer på ett stort regionalt fredsmöte i FN:s regi, där såväl Israel som palestiniernas och arabstaterna skulle delta. Olmert sade på måndagen att han "inte skulle tveka" att delta i ett sådant möte.

TT

Mer läsning

Annons