Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA: Läge för fredskonferens

Annons

USA har vunnit Saudiarabiens stöd för en fredskonferens om Palestina. Utrikesminister Rice med följe talar om att det nu, med "den bästa palestinska regeringen sedan 1994", finns ett gyllene tillfälle att lösa konflikten.

Det ryktas om att president George|W Bush vill satsa på ett israelisk-palestinskt fredsavtal innan han lämnar över till sin efterträdare i början av 2009. En nära medarbetare till Rice beskriver tiden som mogen eftersom nu "har man den bästa palestinska regeringen sedan 1994", då Palestinska myndigheten upprättades.

Livnis chef, premiärminister Ehud Olmert, betonade dock vid en middag med Rice på onsdagskvällen att Israel i nuläget inte ens kan påbörja gester av god vilja, som överlämnandet av kontrollen över vissa områden på Västbanken. Först krävs garantier att "terrorn inte återkommer i dessa områden", sade Olmerts talesman David Baker.

Rice kom till Israel från Saudiarabien, där hennes kollega Saud al-Faisal välkomnade de än så länge vaga planerna på en stor fredskonferens om någon månad.

Han gladde också Rice med att lova att undersöka möjligheterna att åter öppna en saudisk ambassad i Irak. Det sunnidominerade Saudiarabien har hittills krävt att sunnimuslimer ska få större inflytande i Irak innan en ambassad kan bli aktuell.

Rice träffar på torsdagen palestiniernas president Mahmud Abbas i Ramallah. Till skillnad från Olmert vill Abbas snabbt inleda fredsöverläggningar som kommer in på de känsligaste kapitlen, till exempel en palestinsk stats exakta gränser och vilken status Jerusalem ska ha.

Olmert och Abbas väntas hålla ett toppmöte i Jeriko nästa vecka.

TT

Mer läsning

Annons