Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA-kritik från Borlänge

Annons

Den salvan avlossade Tomas Axelson, ordförande för Broderskapsrörelsen i Borlänge, i lördags när cirka 400 personer demonstrerade mot USA:s planer på ett krig mot Irak.

– Jag är rädd för utvecklingen i världen med George Bush vid rodret. Djärv beslutsamhet och brist på nyanser av världsbilden är en farlig kombination, sa Tomas Axelson.

SSU:aren Sophia Beyer, hälsade demonstranterna välkomna till talartribunen utanför Wedins skor och betonade att demonstrationer genomfördes världen över som exempelvis: Tokyo, Paris och Havanna.

– Nu går vi även i Borlänge för att protestera mot USA:s planer på att angripa Irak, sa Sophia Beyer.

Lördagens demonstration började på Sveatorget och gick genom Borlänge centrum upp till talartribunen utanför Handelsbanken. I tåget gick många ungdomar tillsammans med invandrarfamiljer och infödda Borlängebor.

SEKO-ordföranden i Dalarna, Ronny Beyer är kritisk mot USA och deras utrikespolitik som han betecknar som ”cowboy-mentalitet".

– Jag sympatiserar med FN och deras arbete med att först låta inspektörerna göra sitt arbete. Det är FN som ska bestämma om det ska tillgripas våld och inte USA:s president George Bush.

Före detta stålverksarbetaren Pekka Kumpulainen tycker att de nordiska har legat för lågt i utrikespolitiken.

– Vad är det nordiska samarbetet? Jag tycker att våra statsministrar skulle ha kunnat gått ut och ge sitt stöd till Tyskland och Frankrike i deras ställningstagande mot USA.

Konstnären Roland Backlund fanns också med i demonstrationståget:

– Jag anser att det är Irakierna själva som ska göra upp med diktatorn Saddam Hussein. USA ska inte spela rollen av världspolis. Det här är en fråga som inte angår USA.

Förutom SSU, Broderskapsrörelsen fanns även Kristna Fredsrörelsen med i demonstrationen. Birgitta Olsson, även aktiv inom kommunalfacket talade för Kristna Fredsrörelsen i Borlänge och betonade vikten av att ont ska mötas med gott.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons