Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA-kongress skärper sin arbetsmoral

Annons

Båda kamrarna i USA:s kongress har nu antagit en lag som skärper de etiska kraven på ledamöterna och reglerar lobbygruppers verksamhet bland de folkvalda.

Sedan representanthuset antog lagen i början av veckan var det på torsdagen senatens tur att ta ställning. Lagen röstades igenom med siffrorna 83_14.

Nu ska det bli svårare för enskilda ledamöter att smyga igenom egna favoritprojekt bland ärenden som kostar skattebetalarna stora pengar, eftersom insynen i sådana frågor ska bli bättre. Parlamentsledamöter som fällts för mutbrott fråntas sin pension och det blir obligatoriskt att redovisa kampanjpengar som lobbygrupper har samlat in.

Ett antal republikanska senatorer, vars parti kontrollerat kongressen större delen av de senaste tolv åren, tyckte inte att lagskrivningen var radikal nog men röstade ändå för den.

Lagen har drivits igenom av demokraterna sedan de fick majoritet i båda kamrarna i slutet av förra året. Den har föranletts av en rad skandaler med framför allt republikaner inblandade.

TT

Mer läsning

Annons