Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA hotar skrota kärnavtal

Annons

USA hotar att skrota uppgörelsen med Indien om kärntekniskt samarbete om New Delhi genomför kärnvapenprov. Det uppgav utrikesdepartementet på tisdagen.

Uttalandet kommer efter att de två länderna gjort olika tolkningar av den kontroversiella överenskommelsen om civilt kärnenergisamarbete.

Enligt överenskommelsen innebär ett indiskt kärnvapenprov att det kärntekniska samarbetet upphör, sade utrikesdepartementets talesman Sean McCormack.

Hans uttalande kom efter att president George|W Bush och den indiske premiärministern Manmohan Singh diskuterat överenskommelsen på telefon på tisdagen.

På måndagen sade Singh i parlamentet att överenskommelsen inte kommer att påverka det gigantiska indiska militärprogrammet eller eventuella planer att testa kärnvapen.

Han sade att överenskommelsen inte på något sätt påverkar Indiens rätt att genomföra framtida kärnvapenprov, om de anses nödvändiga.

Den gemensamma överenskommelsen godkändes av de två regeringarna för två veckor sedan efter två års diskussioner.

Överenskommelsen har varit kontroversiell i båda länderna. I USA har kongressen varit tveksam till avtalet med hänvisning till att Indien inte har skrivit under icke-spridningsavtalet för kärnvapen (NPT).

Fyra indiska kommunistpartier har dömt ut regeringens uppgörelse med USA. De anser att avtalet gör Indien beroende av USA.

Med liknande argument har de hinduiska högerpartierna förkastat avtalet som ska ge Indien rätt att köpa kärnbränsle och annan kärnteknisk utrustning från USA för att täcka sitt snabbt ökande energibehov.

TT

Mer läsning

Annons