Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA ger stöd till palestinierna igen

Annons

USA fattade på måndagen beslut om att åter börja slussa ekonomiskt direktbistånd till Palestinska myndigheten, efter det att Hamas sparkats ur regeringen.

Beslutet meddelades av utrikesminister Condoleezza Rice, som talade om "normala förbindelser" med den palestinska regering som tillsatts.

Hamas, som är terroriststämplat i västvärlden, har tagit kontrollen över Gazaremsan och kört ut president Mahmud Abbas Fatah-rörelse. Till följd av det har Abbas låtit bilda en ny regering, utan företrädare för Hamas.

USA:s president George Bush har ringt till Abbas för att uttrycka sitt stöd för den nybildade krisregeringen på Västbanken. Den palestinske presidenten svarade att han var redo att "öppna dörren" för förnyade fredssamtal med Israel.

Israels premiärminister Ehud Olmert, på besök i USA, meddelade samtidigt att Israel släpper frysta palestinska skatteintäkter till Abbas.

USA vill intensifiera kontakterna mellan Olmert och Abbas, men isolera Hamas.

USA:s och EU:s stopp för direkt stöd till Palestinska myndigheten trädde i kraft när Hamas vann det palestinska valet, men vägrade erkänna Israel och fördöma våld, i början av 2006.

TT

Mer läsning

Annons