Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA anklagar Iran efter Irakmöte

Annons

Irans stöd till milisgrupper i Irak har ökat, anklagar USA efter nya trepartssamtal i Bagdad. Irak tar i stället fasta på att de tre länderna är eniga om att bilda en gemensam säkerhetskommitté.

Tisdagens möte i Bagdad kom som uppföljning på de epokgörande samtalen i maj. Då bröts det diplomatiska dödläge som rått mellan USA och Iran i nästan tre decennier.

Men USA:s Bagdadambassadör Ryan Crocker var efter tisdagens möte missnöjd med de senaste månadernas utveckling.

Iraks utrikesminister Hoshyar Zebari erkände att samtalen är svåra, men hade också positiva nyheter.

"Detta mötet har varit tufft men produktivt och vi känner att det givit verkliga resultat", meddelade han. "Vi har nått enighet, för första gången, om att arbeta tillsammans i en säkerhetskommitté för att tjäna folket i Irak".

Washingtonregeringen har flera gånger anklagat Iran för att underblåsa våldet i Irak. Iran tillbakavisar anklagelserna och lägger skulden för fientligheterna mellan Iraks shiamuslimska majoritet och den sunnimuslimska minoriteten på den USA-ledda invasionen av landet 2003.

USA har också gått i spetsen för försöken att isolera Iran diplomatiskt på grund av Teheranregimens föregivna ambitioner att skaffa kärnvapen. Både Iran och USA har dock understrukit att ambassadörsöverläggningarna i Bagdad helt fokuserar på situationen i Irak.

De iransk-amerikanska förbindelserna har även fördystrats av att USA-styrkor i Irak har gripit fem iranier som de anklagar för att vara revolutionsgardister. Iran hävdar dock att de fem är diplomater.

USA klippte av sina officiella förbindelser med Iran 1980 sedan muslimska revolutionsgardister hade ockuperat den amerikanska ambassaden i Teheran och hållit diplomaterna där som gisslan i 444 dagar.

TT

Mer läsning

Annons