Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Urologin upphör på Ludvika lasarett

Annons

Skälet är att landstinget ännu inte erbjudit honom ett nytt flerårsavtal. Detta trots att gällande avtal gick ut vid årsskiftet 2003-2004 och att man därefter kört vidare utan ett formellt avtal.

-Jag har jobbat i över ett år för att vi skulle få ett långsiktigt avtal som sträcker sig över ett, två, tre eller fyra år. Men jag har inte fått någon respons från landstinget -vare sig positiv eller negativ.

Fred Helgesen, som driver företaget Prostata Scandinavia med säte i Örebro, efterlyser långsiktighet och framförhållning.

-Jag är övertygad om att alla vill att vi ska fortsätta här i Ludvika men vi kan inte det utan ett avtal.

Fred Helgesen har genom sitt företag och med hjälp av kolleger drivit urologverksamhet i Ludvika sedan den 15 maj 2000. Det råder brist på urologer i Dalarna och Helgesens verksamhet har fyllt ett stort behov.

-Nu finns vi här fem dagar i veckan. Varje vecka tar vi på mottagningen emot cirka 80 patienter och under en vecka utför vi tiotalet operationer, berättar han.

Patienter med kroniska besvär är förstås bekymrade över den rådande situationen.

-Mitt råd till dem är att hos landstinget, till exempel distriktsläkaren, begära remiss till Örebro där vi har möjlighet att ta hand om dem. Där fungerar verksamheten mycket bra och kötiden för en operation är cirka tre veckor att jämföra med sex-tolv månader här uppe.

Fred Helgesen och hans kolleger fortsätter i Ludvika till vecka 42. Sedan är det slut -tillfälligt eller för överskådlig framtid.

-Om landstinget ska göra en ny offentlig upphandling av denna tjänst så tar det tid men i bästa fall skulle vi kunna vara tillbaka i Ludvika igen efter några månader.

Hur landstinget ser på saken är oklart. Anders Cohen, som är verksamhetschef för kirurgin i Falun, Ludvika och Avesta, har semester. Biträdande chefen Gunilla Christenson var inte anträffbar under måndagen. NLT sökte också förgäves landstingsrådet Alf Johansson (s).

-Det vore väldigt illa om avtalet inte förlängs. Det som Fred Helgesen gör i Ludvika är mycket uppskattat. Men jag har varit för lite inblandad i detta för att kunna ge några ordentliga svar, säger Mats Lindström, ekonom vid landstinget som arbetar med kirurgklinikens ekonomi.

Hur mycket landstinget hittills har betalat för den privata urologin i Ludvika är oklart.

Men när NLT skrev om urologin den 26 september 2003 redovisade Anders Cohen att kostnaderna för perioden maj 2000-mars 2003 uppgick till 3 667 344 kronor.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons