Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Urologin blir kvar

Annons

Frågan om urologin i Ludvika och avtalet med Fred Helgesens företag Prostata Scandinavia har fallit mellan stolarna, konstaterar Petersson.

-Det beror på organisationsförändringarna inom landstinget. Själv trodde jag att det fanns ett avtal som gällde fram till kommande årsskifte.

-Vi har inga planer på att lägga ner den här verksamheten. Kirurgkliniken är väldigt intresserad av att fortsätta använda hans tjänster och vi ska se till att skriva ett nytt avtal med honom, framhåller Jan Petersson.

Fred Helgesen eller någon av hans kolleger finns på Ludvika lasarett alla vardagar och tar varje vecka emot cirka 80 patienter på mottagningen. Dessutom utförs tiotalet operationer varje vecka. Patienterna kommer från hela Dalarna.

Det är personer som har problem med prostatan, urinblåsan, förträngningar i urinrören, inflammationer, blod i urinen med mera. Ungefär 25 procent av patienterna är kvinnor och bland dem dominerar återkommande urinvägsinfektioner, urinläckage och njursten.

-Jag vet att urologin behövs i Ludvika. Det har vi uttryckt och så även politikerna, framhåller Jan Petersson som utgår från att det snart är klart med ett nytt avtal och att det förmodligen sträcker sig över flera år.

Landstingsrådet Inga-Lill Persson (s) bekräftar uppgifterna och understryker hur angeläget landstinget är om att få ett nytt avtal med Helgesen.

-Här liksom i en stor del av landet råder en fruktansvärd brist på urologer och Helgesen har drivit en alldeles utmärkt verksamhet.

- Jag hoppas att vi kan få till stånd ett bra avtal med honom.

- Normalt hanteras inte sådana här frågor på politisk nivå men Anders Cohen (verksamhetschef vid kirurgkliniken) ville att vi skulle ta beslutet. Detta eftersom vi sagt att landstinget ska vara väldigt restriktivt med att ta in stafettläkare och teckna andra avtal utanför landstingets egen verksamhet.

-Här gör vi ett undantag för att vi har så stort behov av urologtjänster.

Men jag skulle väldigt gärna vilja anställa Fred Helgesen, säger Inga-Lill Persson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons