Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Urkrafter från Island

Annons

Hennes tre islandshästar spatserar omkring på markerna i Karlsgårdarna, Säter. Hon har börjat tävla och har två andraplaceringar och en tredjeplacering.

- Islandshästen är speciell. Det är en ursprungsras som inte har påverkats av annan avel. De är snälla och mycket lugna, säger Karin Bergå.

Det var på 800-talet som nordborna tog med sig hästar till Island. Sedan dess har rasen fått utvecklas i egen takt på Island. Det har bland annat inneburit att den är van att leva magert och har behållit gångarten - tölt.

Tölt är en speciell gångart där hästen har ett ben i marken samtidigt som den har tre i luften. Det kan jämföras med skritt där hästen har tre ben i marken och ett i luften.

Tölt är en bekväm gångart för ryttaren och kallas på Island "gudarnas gåva".

Islandshästen behöver lite längre tid på sig att mogna jämfört med andra raser.

- Det är mycket kraft i en liten förpackning, säger Karin.

Islandshästen är en tålig ras som inte lider av några sjukdomar. De kan dock få eksem när de flyttas från Island till Skandinavien.

- Jag tror inte att det är eksem. Jag tror det beror på att vi har fler typer av knott jämfört med Island, säger Karin.

Karin skulle vilja samla folk som har islandshästar i Karlsgårdarna och utbyta erfarenheter.

- De kan komma hit. Här har vi fantastisk natur och mycket fina ridvägar.

Förutom hästar pluggar Karin bild och form i Hedemora. Hennes blick för bilder kanske avgör vilket yrke hon satsar på i framtiden. Men oavsett vad hon väljer så är djur det centrala för Karin.

En kull med nyfödda kattungar ligger med sin mamma i en korg. Det finns även ett marsvin i en bur längst in i ladugården. Men hästarna tycks vara livet.

- Men det ska vara en med urkraft, säger Karin Bergå.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons