Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Urban är en radiopionjär

Annons

Urban Eriksson bodde i Sollentuna tills han blev åtta år, då flyttade familjen till Mora. Hans pappa jobbade på Vattenfall och var bland annat med om att bygga upp det svenska stamnätet, och göra anslutningar till kärnkraftverk och dammar.

- Det var väl tack vare pappas jobb som jag fick intresset för teknik.

Urban gick teknisk linje på S:t Mikaelsskolan. Som 18-åring var han 1993 med och sände Vasaloppsradion i en vecka.

- Det var då reklam och sponsring blev tillåtet i radion. Det blev en inspiration för mig. Jag gick ut teknisk linje 1995 och skulle göra lumpen. Men jag är född så sent på året, så lumpen blev uppskjuten ett år. Jag ville inte börja högskolan och avbryta studierna i ett år för att göra lumpen. I stället ville jag testa något annat och startade Radio Siljan i oktober 1995.

Meningen var att han skulle göra militärtjänst året därpå.

- Jag hade datum för inryckning klart, men ville fortsätta med Radio Siljan och ansökte om frisedel. Men det fick jag inte. Då åkte jag till regementet med papper på verksamheten på radion och listor på personalen. En vecka senare kom frisedeln.

1995 till 1999 åkte Urban runt i Moratrakten med sändningsbussen och gjorde reportage. Han hade flera medarbetare som senare fick jobb på radio och tv. Han nämner Fredrik Wesmes, Lars-Peter Hielle, Jenny Catani och Peter Grensund.

- Vi var ett stort gäng i samma åldersgrupp. Vi var nog den sista generationen som fick möjlighet att driva vårt mediaintresse. Nu är det svårare att hitta folk som är genuint intresserade.

1999 började Urban läsa elektronik på Högskolan Dalarna. Han flyttade till Borlänge och fanns i bakgrunden på Radio Siljan. I samma veva tog han kontakt med Radio Dalarna och började som programledare åt dem.

Han fortsatte att utbilda sig och byggde på kandidatexamen från högskolan med två och ett halvt år på KTH, Kungliga tekniska högskolan, i Stockholm, där han läste till civilingenjör.

Då dök det plötsligt upp en chans som Urban inte kunde motstå

- Vi hade en föreläsare från Sveriges radios tekniska utveckling. Jag frågade om jag fick göra mitt examensjobb åt Sveriges radio, det handlade om att digitalisera analoga sändningar från mobila sändningsfordon.

Han fick göra examensjobbet åt SR. Under KTH-tiden var han även med om att projektera och dra fiberkabel mellan Ventspils i Lettland och Stockholm.

Efter examensjobbet föreslog han SR att undersöka möjligheterna att föra över ljud över bredband.

- Eftersom ingen hade någon kunskap om detta fick jag ett konsultuppdrag att titta på hur man skulle kunna använda det. Någon vecka senare meddelade Telia att ISDN, det vanligaste överföringssättet för radiosändningar, skulle läggas ner 2007. SR skulle stå utan teknik för överföring, och helt plötsligt fick mitt uppdrag högsta prioritet på Sveriges radio.

Urbans utvecklingsjobb resulterade i att Sveriges radio initierade ett arbete med att göra en världsstandard för ljudöverföring via bredband. Nu håller tillverkarna på att göra produkter som kan klara den nya tekniken.

- Det var jättespännande. Nu är det bara att hoppas att jag får fortsätta som konsult åt SR. Det är lite osäkert, inte ens de anställda vet hur det kommer att bli.

Urban har byggt upp en egen firma i Mora, konsultuppdragen ökar hela tiden. Han bygger idag allt från ljudanläggningar, radiostudios till digitala sändarnät.

I vintras ansvarade han för ljudproduktionen vid Vasaloppet och World Cup-tävlingen. Urban gillar att ha fullt upp.

- Jag har svårt att sitta still och jag har aldrig haft långtråkigt. Man måste vara framåt och våga ta initiativ. Det ena leder till det andra.

BIRGER NYLÉN

Mer läsning

Annons