Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uranbrytning förstör landskap

Annons

Svar till Johan Simu.

Simu anser troskyldigt att kärnkraften är det överlägset billigaste och pålitligaste sättet att producera el och att solenergi och vindkraft är orealistiska lösningar. Det är fel. Vindkraft kan redan

i dag bli billigare än ny kärnkraft och det blir snart solel också. De prisbedömningar som Simu framför är inte trovärdiga.

Thorium är för övrigt inte ett fungerande alternativt reaktorbränsle. Thorium måste kompletteras med höganrikat uran för att duga i en reaktor. De prototyper till thoriumbaserade reaktorer som funnits, till exempel i Tyskland, har inte fungerat. De är nu i likhet med de av Simu önskvärda men livsfarliga plutoniumreaktorerna avställda.

Uranbrytning går inte att jämföra med annan gruvbrytning. Den är mycket värre eftersom radioaktivitet sprids i luft, grundvatten och vattendrag. Många gruvarbetare får cancer. Tusentals Navajoindianer lider av cancer på grund av uranbrytningen i deras område i New Mexico enligt den regionala miljöorganisationen Dine Bidzill.

På grund av den låga uranhalten, ofta cirka 0,1 procent, blir det stora mängder radioaktivt avfall deponerade i landskapet. Vid urangruvan Olympic Dam i Australien räknar man med cirka 160 miljoner ton.

Dricksvattnet kan bli förgiftat i tusentals år framåt. Vem vill bo i en sådan miljö?

GÖRAN BRYNTSE

Mer läsning

Annons