Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ur & skur för hälsa och fantasi

Annons

De besökte på torsdagskvällen Gillesalen i Folkets hus för att informera om Ur & skur-verksamheten, hur den fungerar och vad den innebär för såväl föräldrar som barn. Initiativtagare till informationskvällen var Friluftsfrämjandet i Ludvika tillsammans med en grupp engagerade föräldrar.

Bland åhörarna fanns förutom en handfull föräldrar även social- och utbildningsförvaltningens chef, Kah Slenning, och Ulla-Britt Mikaelsson, ordförande i social- och utbildningsnämnden.

- Det finns så många myter som florerar kring Ur & skur, säger en av de drivande föräldrarna Christin Lundin.

För att konkret visa vad verksamheten innebär fanns också personal från en förskola i Gagnef på plats tillsammans med sin rektor, Kerstin Sjöberg.

Intresset för verksamheten har blivit så stort i Gagnef att fyra Ur & skur-avdelningar finns. Men i Ludvika har det inte funnits någon efterfrågan på verksamheten, det är svaret Christin Lundin fått när hon började titta efter barnomsorg.

- Det är många som tror att Ur & skur handlar om att barnen inte får vara inne, att de ska vara ute oavsett väder och temperatur. Så är det inte, säger Christina Lundin.

Den myten kunde Mimmi Storebrandt avfärda. Visserligen är inställningen att allt som går att göra inne även kan göras ute men att vara ute mycket innebär inte att vara ute i värsta kylan eller regnet.

Hon berättade även att det i dag finns 200 Ur & skur-dagis i Sverige. Om det kommer att bli ett i Ludvika är fortfarande en obesvarad fråga.

- Det beror i första hand på föräldraintresset och sen tittar vi ju på vår, nämndens, mål. Vi har ju ett mål kring hälsa och ett som är att öka inflytandet, det talar för att agera åt det här hållet, säger Kah Slenning .

Om ett intresse finns ska det tidsmässigt inte vara någon utdragen process att öppna ett Ur & skur-dagis tror han.

- Det är inget som kräver så mycket teknisk planering eller stora praktiska arrangemang.

Han tycker dock att det är upp till de föräldrar som är intresserade att jobba vidare för att se hur stort intresse för verksamheten det finns.

- Vi har inget bestämt mål att ha just Ur & skur, man kan inte dra i allting.

Christin Lundin var mycket nöjd med vad informationskvällen gett men även besviken över att så få föräldrar tog chansen att få veta mer om Ur & skur. Att nå ut med information är svårt konstaterar hon.

- Kanske är det så att informationsflödet är för stort, att man inte orkar läsa allt som finns.

INGELA HALLGREN

Mer läsning

Annons