Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ur- och skur i Håksberg

Annons

Familjen flyttade från Gagnefs kommun till Ludvika för två år sedan.

I den förra hemkommunen fanns flera dagis med ur- och skuravdelningar och familjen blev förvånad att sådana dagis inte erbjuds barnfamiljer i Ludvika.

På initiativ av Christin Lundin hölls det under vintern och våren ett antal möten med information om vad ur- och skurdagis är för något.

Det som främst skiljer från ett vanligt dagis är att barnen vistas utomhus i betydligt större utsträckning.

- Det är bevisat genom undersökningar att mer utevistelse minskar förekomsten av sjukdomar. Min son Jon, två år och åtta månader, lider av förkylningsastma och kommer verkligen att ha nytta av ett ur- och skurdagis, framhåller Lundin.

Nyligen presenterades en enkät som visade att föräldrar till 23 barn i kommunen är intresserade av att ha barnen på ur- och skurdagis.

- När vi granskade materialet närmare visade det sig att flertalet var intresserade endast om ur- och skurdagis öppnas på en speciell förskola. När dessa skalats bort återstod en handfull genuint intresserade som är beredda att åka en bit för att barnen ska få gå på ur- och skurdagis, berättar kommunens skolchef BrittMarie Pettersson.

Avsikten är att starta en avdelning med ur- och skurprofil på Håksbergs förskola. Lokaler frigörs när förskoleklassen med sex-åringar i höst flyttar in på Håksbergs skola.

- Det ska vara bra lokaler med fina omgivningar så det kommer säkert att bli bra, säger Christin Lundin.

BrittMarie Pettersson uppger att man startar med fem-sex barn i höst och att avdelningen sedan successivt kommer att fyllas på med upp till 20 barn. Till en början blir det en eller ett par anställda och de rekryteras bland befintlig personal.

- Ur- och skuravdelningen ersätter de två tillfälliga dagis vi haft på Notgården och vid Valhalla skola. Det är alltså inte frågan om någon utökning av verksamheten, men genom att öppna en till avdelning i Håksberg minskar vi kön i Ludvika, konstaterar BrittMarie Pettersson.

- Jag trodde inte att det skulle gå så här snabbt. Kommunen har varit väldigt hjälpsam. Jag vill också framhålla Friluftsfrämjandet som har stöttat oss under det här arbetet, understryker Christin Lundin.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons