Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ur museets gömmor: Praktfullt smycke från Kråkberg

Annons

För mode fanns det också i järnåldersfolkets kläder och smycken. Och det kunde också vara ett lokalt mode. Det visar ett fynd från Kråkberg utanför Mora som Fredrik Sandberg var med och grävde fram. Och det är inte det enda i Dalarna. Två närmast identiskt lika spännen har man funnit i Leksand. Ovala spännbucklor av annan modell finns det ett 30-tal i Dalarna och 1 500 till är kända i det som är Sverige i dag.

Ovala spännbucklor i brons är ett mode som började i Vendeltid på 700-talet och i Dalarna fanns det kvar ända in på 1100-talet. Det här var under brytningstiden mellan kristet och hedniskt.

Fyndet från Kråkberg visar också att det utvecklats ett sorts folkdräktsmode i Siljansbygden redan på den tiden. När andra kvinnor bytte ut sin hängselkjol mot andra kontinentala moden behölls det ytterligare något sekel i Dalarna. Men Dalarna var inte isolerat. Andra arkeologiska fynd visar att bygden haft kontakter vida omkring.

Kråkbergsbucklorna kommer inte från någon av de stora bronsgjutarna som massproducerade spännbucklor. De är gjutna i lerformer av någon lokal hantverkare och på baksidan är en nål fastlödd. De bars alltid i par på bröstet och den praktiska funktionen var att fästa upp den högt skurna kjolen. I bucklan kan man också ha hängt en sax, nålhus, kniv, nycklar och annat.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons