Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppvuxna i sexets epok

/
  •  Foto: Anna Klintasp
  • Snackar sex. Lollo Jonasson Falk, 16, Axel Pettersson, 22, (till vänster) och Esbjörn Anteskog, 18, diskuterar hur det är att vara ung i dagens sexualiserade samhälle.  Foto: Anna Klintasp

Annons

Det är sommaren 2007. På tidningshyllorna trängs tidningar med rubriker som "Så bra är du på sex" och "Sexskandalerna vi inte glömmer ". Det lockas med sextest i veckopressen, kändisar talar ut om sitt sexliv och på MTV dansar halvnakna tjejer med förförisk blick.

- Tidningarnas budskap är: ditt sexliv är tråkigt. Gör så här så blir det bättre. Det är klart man känner press på sig, säger Lollo Jonasson Falk, 16.

- Sex säljer, så är det bara. Människor vill ha snuskiga saker. Jag vet inte varför, men förhoppningsvis får folk nog snart, säger Axel Pettersson, 22.

Esbjörn Anteskog, 18, håller med.

- Det är för mycket sex i samhället. Det är starkt gjort av folk som väntar med sex till äktenskapet.

Information om sex går att få dygnet runt, överallt. Trots det ökar antalet aborter och könsjukdomar. Något som inte verkar förvåna.

- Kondom förknippas inte med sex. När man tänker på att skydda sig tänker man på p-piller, säger Axel Pettersson.

Lollo Jonasson Falk nickar.

- Könsjukdomar går man inte omkring och oroas över. Aids är inte heller något man tänker på. Man måste nog känna någon som drabbats om det ska kännas verkligt.

Alla tre tycker medias bild av sex för det mesta är negativ och snedvriden. Något som däremot är positivt är att den stereotypa bilden av hur mannen ska vara håller på att försvinna.

- Det inte är samma macho-krav på att vara kille som förr i tiden. Homosexualitet är mer accepterat, säger Axel Pettersson.

- Den tyste mannen är inte lika poppis längre, säger Esbjörn Anteskog.

Axel Pettersson tycker att debatten om jämlikhet är överdriven.

- Klart vi lever i ett sexistiskt samhälle. Men ärligt talat, det spelar väl ingen roll om det är pappan som grillar. Det är att gå för långt. Vissa skillnader mellan kvinnor och män finns faktiskt naturligt.

- Samhället har skapat skillnader i lön mellan könen. Det tycker jag är fel, säger Esbjörn Anteskog.

Lollo Jonasson Falk menar att könsrollerna fortfarande märks tydligt.

- Det är fortfarande mer okej för killar att prata om onani och om sexuella erövringar. Tjejer kan inte vara lika öppna med sex.

Hör sex och kärlek ihop?

- För mig hör kärlek och sex ihop, men det är upp till var och en, säger Esbjörn Anteskog.

- Sex och kärlek borde höra ihop. Det känns som man ger en del av sig själv när man har sex. Jag känner folk som har kk-förhållanden, det slutar oftast med att någon av de inblandade får känslor, säger Lollo Jonasson Falk.

Tror ni sex var bättre förr i tiden?

- Sex i sig har inte förändrats så mycket tror jag, bara synen på det, säger Esbjörn Anteskog.

- Sex var nog vackrare på det glada 50-talet. Om jag fick välja skulle jag leva då. Men kanske främst för att kvinnoidealet var bättre och kroppsfixeringen i samhället inte lika stor. Tjejerna på catwalken ser bara sura och jättesmala ut i dag. Förr i tiden fick kvinnorna le och ha former. Marilyn Monroe log alltid, säger Lollo Jonasson Falk.

Mer läsning

Annons