Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upptakt för nytt alkoholprogram

Annons

Alkohol- och drogkonsumtionen har ökat i Borlänge. Nu gör sig kommunen redo att möta problemen.

Borlänge kommun hade ett drog- och alkoholpolitiskt program under åren 1995 till 2000. För dryga två år sedan gavs tydliga signaler på att insatserna behövde utvidgas. Ett seminarium i syfte att ta fram mer handlingskraftiga arbetssätt hölls, men sedan hände inte så mycket mer.

Många av de engagerade fick nya arbetsuppgifter och arbetet rann helt enkelt ut i sanden.

- Nu drar vi igång igen. Det finns ett utbrett intresse för det här, säger Kenneth Persson, ordförande i Brottsförebyggande rådet i Borlänge.

I går samlades 120 representanter från kommun, polis, föreningsliv och fackförbund på Cozmoz för att lägga grundstenarna till ett nytt drog- och alkoholpolitiskt program.

- För att kunna genomföra det här på ett bra sätt måste vi ha en bredd och en stor delaktighet i arbetet, påpekar Kenneth Persson.

Till Cozmoz och Borlänge kom även Sven Andréasson, docent vid institutionen för folkhälsovetenskap vid Karolinska institutet i Stockholm. Han arbetar som överläkare vid Beroendecentrum i Stockholm och är verksam som expert vid statens Folkhälsoinstitut. Sedan 1995 leder Sven Andréasson ett projekt i Stockholm, i vilket man arbetar förebyggande med alkohol- och drogproblem.

- Genom honom har vi fått lära oss i dag hur man kan arbeta i olika projekt och efter hand få arbetet förankrat i samhället, berättar Kenneth Persson.

I maj månad ska kommunrepresentanter besöka olika stadsdelar i Borlänge. Efter det ska arbetet summeras och framåt hösten kommer kommunen kunna presentera det nya alkohol- och drogpolitiska programmet.

- Vi har plöjt upp en bra bana. Nu gäller det bara att följa den.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons