Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upptäcksresande elever

Annons

Redan den skotske läkaren och missionären, David Livingstone (1813-73), fascinerades av Afrikas kultur och artrikedom så till den milda grad att han gick bort sig i djungeln. Men som tur var hittade Stanly honom.

Fullt så dramatisk kanske inte gymnasieelevernas resa blir. Men en sak är nog säker - även de kommer att få minnen för livet, såsom Livingstone och Stanly fick.

Just nu studerar eleverna ulandskunskap 50 poäng. Hälften läser de här hemma, resten ska inhämtas i Nairobi. Syftet är att skingra fördomarna mot andra kulturer och motverka främlingsfientlighet och rasism. Eleverna hoppas också kunna förmedla svensk kultur och tradition.

De långsiktiga kontakterna ska leda till att fler på skolan ska kunna studera i Kenya. Bland annat ska viktiga kontakter knytas med Svenska skolan i Nairobi. När eleverna kommer hem ska de samarbeta med sex lärare på skolan. Lärarna ska i SIDA-projektet "Den globala resan" resa till Kenya före eleverna. Åter i Rättvik blir det utställning och annan information om Afrika.

Eleverna får lägga ut 5 000 kronor var. Resten är sponsringspengar och bidrag.

Eleverna ska besöka Nairobis både fattiga och rika områden, göra en naturgeografisk expedition, besöka barnhem och sjukhus. En resa till Mombasa ska de också försöka att hinna med. De räknar med att vara tillbaka i mitten av december.

MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons