Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsnyggat i Skedvi

Annons

- Vi har 14 ungdomar som sommarjobbar i år, berättar Bo Söderlund i Framtidsgruppen.

Pengar till sommarjobben kommer från Framtidsgruppens bidrag från Leader+, och från ett lokalt företag i Stora Skedvi.

Ungdomarna som sommarjobbar har gått ut nian nu i sommar eller går i gymnasiet. De jobbar sex timmar per dag under tio dagar, totalt 60 timmar vardera.

De som gått ut nian i år för 30 kronor i timmen, medan gymnasieeleverna får 40 kronor i timmen.

- Det är mycket trädgårdsarbete, att rensa och göra snyggt i rabatter, men även på löparbanorna vid idrottsplatsen. Men det är även staket som ska målas, liksom en lekstuga vid förskolan. Sargen vid isbanan i Arkhyttan ska även målas och det ska snyggas till runt om i Skedvibygden, berättar Bo Söderlund.

När tidningen besökte skolan i Kyrkbyn på tisdagsmorgonen samlades ungdomarna klockan åtta och fick instruktioner av Bo Söderlund och Abbe Ronsten från Framtidsgruppen, samt Ingela Murars-Sares och P-O Åsbergs från skolan om vilka jobb som skulle göras.

I en lekstuga vid förskolan jobbade Sara Rutley, 16 år, och Caroline Helmersson, 18 år, med att skruva loss dörren från lekstugan för att måla dörren och börja rusta upp stugan.

- Bra att vi fick jobb, tycker de.

Emma Söderlund och Tove Söderberg, båda 18 år, höll på att skrapa ett staket vid förskolans lokaler.

- Det är andra veckan vi jobbar och det här är bra. Staket ska målas sedan och där upp har vi redan målat, berättade de och pekade på det nymålade staketet upp mot stora landsvägen.

Det är tredje året i år som Framtidsgruppen engagerat ungdomar för sommarjobb och i år är det fler ungdomar än tidigare som jobbar. Annars har det varit svårt för ungdomar i Säters kommun att få sommarjobb.

Kommunen hade inga pengar till sommarjobb för egen del, men fick 40 000 kronor i bidrag från staten..

För detta blev det sex sommarjobb, det var allt. Så i Skedvi var Framtidsgruppens sommarjobb välkomna.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons