Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppslutning runt attitydfrågor

Annons

Idén att engagera Doris Marydotter väcktes hos tjejjourens Anneli Fogelberg på en kurs för ungefär ett år sedan.

- Det är den kurs som gett mig mest, konstaterade hon i sin presentation inför måndagskvällens tre intensiva timmar i församlingsgården i Ludvika. Cirka 45 personer hade hörsammat inbjudan under rubriken "Varför kallas jag hora???". Nästan alla kommunens skolor fanns representerade, och intresset från de flesta åldersstadier var stort.

Kursledaren Doris Marysdotter har rest runt på skolor i hela landet i 7-8 år, hon är efterfrågad vid debatter, seminarier och utbildningar.

I början av året fick hon en utmärkelse för sitt brottsofferjourarbete för utsatta kvinnor och tjejer, för sin förmåga att ge mod och styrka att förändra sin situation.

-Hälften av alla skolflickor har blivit sextrakasserade/sexmobbade konstaterade en av våra kvällstidningar nyligen, inledde Doris Marydotter.

- Något har hänt de senaste åren - nu ringer de från skolorna och säger "Kom och prata med våra sexor", tidigare var det åttorna, men det har gått ned i åldrarna.

Det här är ett problem som finns även på förskolenivå, liksom i gymnasiet, enligt Marydotter.

-Tjejer blir kallade hora, häxa, hagga, gumman, satkärring, fitta - hur mycket ska vi tåla. Inget? Nolltolerans?

Det här är också en politisk fråga, anser hon och frågar sig hur politikernas lösning för att få flera vuxna i skolan ser ut.

- Vilka vuxna? Ska vi bara stoppa in arbetslösa, eller ska vi utbilda de resurser vi sätter in i skolan?

Med stundtals mycket skrämmande situationshistorier åskådliggör Doris Marydotter den situation som ungdomar ibland befinner sig i.

Hon belyser vikten av att som vuxen våga vara just vuxen, att våga lyssna och diskutera problemen.

-Vuxna vill inte vara föräldrar, har ungdomarna konstaterat: "De går med bakåtvända kepsar hela högen".

Doris Marydotter tog upp skrämmande exempel på utsatthet - som gruppvåldtäkten i Rissne där fem pojkar friades av rätten eftersom den flicka de utsatt för övergrepp varit berusad.

- Vad säger det , jo, "flickan har försatt sig i en situation där hon får skylla sig själv".

En enkät bland ungdomar gjord för ett par år sedan visar att de generellt mår sämre än för tolv år sedan. Många tänkbara teorier till varför det är så, kom fram när kursdeltagarna fick en stund på sig att fundera och diskutera.

Doris Marydotter tror att det råare klimatet bland annat har sin grund i mediapåverkan, filmvåld och sajter på nätet.

- Ni minns säkert Josefin som blev mördad i Höganäs för ett år sedan. Några veckor efter mordet erkände en två år äldre kille. Vad hade han för skäl, jo, att han ville känna hur det kändes att döda någon.

Efter måndagskvällens inledande kurs fortsätter personalen i skolan att jobba för ett bättre klimat för både tjejer och killar, för att ändra attityder och inställningar.

- Vissa frågeställningar ska tas up i skolorna, berättar Anneli Fogelberg.

- De skolor som har mobbinggrupper ska börja gå igenom frågeställningarna, poängtera att jämställdhet är viktigt.

Hur roller framställs i media är en annan fråga.

För att ändra inställningar måste man våga ta upp svåra ämnen.

- Vi måste diskutera mycket vad vi gör i skolan, vilka ord som är accepterade. Ett sätt att börja är att kanske låta eleverna skriva ned en lista med alla ord killar kallar tjejer - och sedan gå igenom den tillsammans och se vad som är acceptabelt.

Tjejjouren i Ludvika är, trots att den är relativt nystartad, anlitad och eftersökt. Flera skolor väntar på besök, så snart de sju tjejer som håller i verksamheten hunnit komma igång på allvar.

- Just nu kan vi nås via mail, men vi ska ordna ett kontor, en station där vi kan hålla till.

Mer information om tjejjouren kommer även att finnas tillgänglig på vuxenskolans "pröva-på-dag" nu på lördag.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons