Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppskjutet beslut om kommunal svångrem

Annons

- Vi ska se över den totala ekonomiska ramen lite grann, säger kommunalrådet Lars Matsson-Frost, c. Ett informellt möte med hela kommunstyrelsen samt respektive ordförande i socialnämnden (Birgitta Sacrédeus, kd) och barn- och utbildningsnämnden (Nils Carlsson, m) hålls söndagen den 15 juni. Ramarna ska sedan kunna tas av ett extra ks den 18 juni, samma dag som kommunfullmäktiges sista sammanträde inför sommaruppehållet.

Någon påspädning av pengar är det dock inte fråga om, enligt kommunalrådet.

- Nej, det kommer att krävas väsentliga besparingar. Målsättningen är fortfarande en budget i balans år 2004, enligt Lars Matsson-Frost.

Som vi berättat tidigare är det nödvändigt med stora besparingar främst inom socialnämndens och barn- och utbildningsnämndens verksamheter för att få en ekonomi i balans senast nästa år.

Ingen nämnd kommer, enligt förslaget, att få någon ramökning alls nästa år, jämfört med i år. Istället föreslås nämnderna få 23,6 miljoner kronor mindre än i år, trots att de begärt sammanlagt 36,8 miljoner kronor mer. En ekvation som förstås inte går ihop.

Socialnämnden exempelvis vill ha en ramökning på tolv miljoner kronor nästa år, trots ett tillskott i år på 28 miljoner kronor.

Gymnasieutskottet har en önskan om ytterligare tio miljoner kronor nästa år och på barn- och utbildningsnämndens önskelista står en ramökning på 13 miljoner kronor nästa år, jämfört med årets ram, men föreslås inte få detta.

I så fall är det troligt att strukturella förändringar med nedläggningar av skolor på nytt blir aktuella. Det handlar om alltför stora pengar för att "osthyvla" bort.

När flera byskolor var nedläggningshotade tidigare i år, satsades fem extra miljoner kronor på att rädda dessa. Det var dock pengar som räcker enbart för i år.

De besparingar som kommunledningen vill göra för att få en budget i balans, motsvarar 56,5 tjänster totalt i kommunen. Eftersom många inom socialförvaltningen jobbar deltid, handlar det i praktiken om många fler anställda, oklart hur många.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons