Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppskattade kossor

Annons

Boskapen ifråga är av rasen Highland cattle och har sedan 1993 funnits på flera platser runt om i kommunen, bland annat Vassjön i Sör Amsberg, vid Gammelgården samt uppe vid Noraå bruk.

Uppe vid det gamla järnbruket bor också Viggo Nielsen och i hagarna där finns för närvarande elva stycken kreatur vilka gjort en viktig insats för det öppna kulturlandskapet.

- Förutom att de håller ängs- och hagmarker befriade från busk och sly så har de också betat runt de gamla bruksruinerna så de återigen kommit fram i dagern. Just Highland cattle är en perfekt ras för det då de är mycket bra på att beta just lövträd och buskar, säger Viggo.

Och visst är det så. Bland de gamla bruksruinerna, där tidigare slyn kunde härska obehindrat är det runt inbjudande hagmark där stora smultron lyser röda och läckra.

- Boskapen bidrar också till att gamla ängsväxter återigen kan etablera sig, bland annat har vi backnejlika i några av hagarna.

De första exemplaren av Highland cattle köptes alltså in 1993 och i dag uppgår beståndet till 55 djur. Varje höst går dock ett antal av dom till slakt.

- Det är framför allt stutarna (kastrerade tjurar, reds anm) som går till slakt. Det brukar ske när de är tre år.

- Vi hoppas att våra skolor tar chansen att köpa det köttet, mer ekologiskt än så kan det inte bli.

Kvigorna behåller man längre. Som exempelvis Viggos favorit Gullan som är tio år fyllda.

- Hon har varit med ett tag och har fått mängder av ättlingar.

Men namn på alla djur har han inte. Och det av känslomässiga skäl.

- I och med att man vet att vissa ska gå till slakt så håller man en viss distans av ren självbevarelsedrift. Men vissa går ju givetvis inte att motstå, säger han och klappar om Gullan.

- Hon ska dessutom kalva snart igen, tillägger han.

Uppe vid Noraå bruk bor också Rude och Inger Karlsson och dom menar att man inte kan få bättre "grannar" än Highland cattles.

- Dom har verkligen bidragit till att miljön här uppe är så fin. Dessutom är djuren själva både vackra och trevliga, intygar de.

Kommunens kostnad för att hålla boskapen är i princip ett nollsummespel i och med att man får en del EU-bidrag för detta. Viggo Nielsen efterlyser dock ett engagemang från länsstyrelsens sida i denna fråga.

- Eftersom dessa djur gör så stör nytta vår såväl odlingslandskapet som kulturlandskapet så borde nog länsstyrelsen kunna bidra till det här på något sätt, avslutar han.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons