Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppskattad sopplunch

Annons

Lutherhjälpen i Långshyttan har tagit ett nytt grepp och serverar soppluncher för att få in pengar till Lutherhjälpens insamling Utrota hungern.

I går serverades den tredje av fyra soppluncher i det nya församlingshemmet. Värdar för lunchen var Karl-Erik Holm och Karl-Olof Östberg. Holm hade tillbringat förmiddagen vid ugnen för att se till att det fanns rykande färskt bröd att få till soppan.

Ett mycket uppskattat inslag bland de 15 lunchgästerna var Roland Engvalls filmvisning. Han visa- de två smalfilmer, tagna för 20 år sedan, där förre bruksprästen Bernt Bergström medverkade i den ena och Henry Åström i den andra. Två profiler i sitt slag, båda nyligen bortgångna.

Filmen Visan viskar i Silfhytteå, är produkten av ett samarbete mellan Bernt Bergström och Roland Engvall.

Engvall har satt ljud och bild till dikter som Bernt Bergström läser ur sin diktsamling som gett namn åt den finstämda filmen.

- Jag ägnade väldigt mycket tid till att filma på den tiden och köpte mig en värstingutrustning. Den här filmen var den enda som jag gjorde efter manus, säger Roland Engvall.

Filmen om originalet Henry Åström lockade fram glada skratt i publiken. Filmen visar hur han med en aldrig sinande svada presenterar sina planer att bygga ut sin traktorverkstad i Grådö.

- Det var en mycket speciell man, ständigt låg han i konflikt med myndigheterna, säger Engvall som ofta fick påhälsning av Åström på redaktionen.

Det var nöjda lunchgäster som lämnade församlingshemmet. 600 kronor blev behållningen till Lutherhjälpen.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons