Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsalakollegor kräver åtgärder

Annons

Tidningdsbudens "uppror" sprider sig.

Nu vill tidningsbuden i Uppsala där det också planeras en stadsfest, följa kollegorna i Hedemora som vill flytta tidningsutbärningen en timme under Daldansen.

Mauritz Nuotio, Transports ordförande i Dalarna och LO-sektionens ordförande i Hedemora, berättar att förra veckans rån och misshandel av ett tidningsbud i i Hedemora fick stor uppmärksamhet.

- Vi fick kontakt med tidningsbud i Uppsala överfallits och rånats. Där har buden försökt förmå arbetsgivaren att flytta arbetstiden. Allt för att försöka undvika stölder och misshandel. Men hittills har man inte lyckats, säger Mauritz Nuotio.

- I Hedemora har vi, med tanke på tidningsbudens arbetsmiljö, föreslagit en förskjutning av arbetstiden. Jag tror att abonnenterna har förståelse för önskemålet och accepterar att få tidningen senare under några dagar.

I höst ska den centrala arbetsmiljökommittén, där representanter både från Transport och arbetsgivaren, träffas för att försöka förbättra tidningsbudens arbetsmiljö.

Utrustning i form av överfallslarm, mobiltelefoner, skyddskläder, speciella arbetsskor men också information om hot och våld samt alkohol- och drogpolicy, finns med i kommitténs arbetsuppgifter.

- Vi anser också att buden bör ha speciella arbetskläder. Det ska finnas plats för både budböcker och nycklar. Dessutom är nytryckta tidningar inte speciellt renliga av sig, säger Mauritz Nuotio.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons