Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsägningshotad får behålla tjänst

Annons

Kommunen drog tillbaka uppsägningen av en trafikskadad kvinna. Det blev resultatet i arbetsdomstolen dit kommunalarbetarförbundet stämt kommunen.

Kvinnan det gäller fick anställning i kommunen 1994 som personlig assistent. Fyra år senare råkade hon ut för en trafikolycka och ådrog sig en whiplash-skada samt skador i en handled som opererats flera gånger.

På grund av detta klarade hon inte längre av sitt arbete och i början av december sade kommunen upp henne av personliga skäl. Motiveringen var att det inte gick att hitta något annat arbete inom kommunen som hon kunde utföra.

Kommunals sektion 10 i Falun protesterade och hävdade att det visste man inte. Kvinnan hade inte fått tillräcklig rehabilitering och arbetsträning för att man skulle kunna avgöra den saken.

- Det var bara en massa rehabiliteringsmöten i flera år som inte ledde till någonting, säger kommunals sektionsordförande Ulrika Belin.

Kommunal stämde kommunen inför arbetsdomstolen, AD, och krävde att uppsägningen skulle ogiltigförklaras. Kommunal krävde också ett skadestånd för kvinnan på 120 000 kronor.

Förbundet i Stockholm kopplades in och även LO-TCO:s rättsskydd. I överläggningar i AD föreslog LO:s jurist en förlikning som gick ut på att kommunen skulle låta kvinnan pröva arbete med de nödvändiga anpassningar som behövdes. Enligt kvinnans läkare hade hon kvar en arbetskapacitet på 50 procent.

Kommunen gick med på det och drog tillbaka uppsägningen under förutsättning att kommunal drog tillbaka sin stämning och skadeståndskrav.

Så blev det och kvinnan ska nu få prova på att arbeta som elevassistent i tre månader. Bredvid sig ska hon ha den ordinarie elevassistenten men det är kvinnan som ska göra jobbet.

Om allt fungerar som tänkt ska kommunen sedan erbjuda kvinnan ett likvärdigt jobb.

Ulrika Belin ser förlikningen som en stor seger.

- Det här känns jättebra. Kommunen har ju tidigare inte velat diskutera det här men nu vann vi, säger hon.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons