Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsägningarna har startat

Annons

Tre månader har gått sedan 120 personer på Siemensfabriken i Ludvika varslades om uppsägning. Turbinskoveltillverkningen ska läggas ner innan årsskiftet och runt tjugo personer av de som varslades har sagts upp.

- Uppsägningen har startat för de personer där arbetsuppgifterna har upphört. I dagsläget har 18 personer sagts upp, men i morgon blir de 22, säger på torsdagen Conny Fridlund, platschef på Siemens.

Ett tjugotal personer erbjöds jobb på ångturbinsfabriken i Finspång efter att de varslats, men enligt Fridlund har inte många nappat på erbjudandet.

- En person har flyttat till Finspång av de 20 personer som blev erbjudna jobb där. Däremot kommer ett par personer att pendla till Finspång för att starta upp varmhållfasttillverkningen där, säger han.

Fabriken i Östansbo ska vara helt nedlagt vid årsskiftet, fram tills dess ska ungefär ytterligare 100 personer sägas upp.

- Det blir åtta personer kvar när produktionen lagts ner. De ska packa ihop, transportera maskiner och tömma lager, övrig personal sägs upp innan dess, säger Fridlund.

Conny Fridlund har kvar sitt jobb som platschef tills fabriken har lagts ner och stängts.

- Efter det vet jag inte vad som händer, jag flytttar i alla fall inte till Finspång, säger han.

Av de som sagts upp och varslats om uppsägning har få fått tillsvidareanställning någon annanstans.

- Några stycken har fått provanställning på Seco och ABB, men jag känner inte till någon som fått tillsvidareanställning, säger Fridlund.

Några av de som varslats går också i pension i förtid.

- Det rör sig om ungefär 15 personer som är över 58 år. De har fått en avtalspenssion och får ungefär 80 procent av den gamla lönen, säger Fridlund.

Hur är stämningen på fabriken nu?

- Det är en väldigt bra stämning, det är svårt att tro att det är en fabrik som ska läggas ner när man är där. Personalen har väldigt hög arbetsmoral och produktionen har faktiskt ökat med tio procent den senaste tiden. Naturligtvis är det många som mår dåligt, men det är viktigt att ha en positiv stämning och det finns det, säger han.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons