Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Uppsägningar ger inte fler poliser"

Annons

Det förslag som polisledningen i Dalarna har lagt fram för att få ekonomin i balans innebär att närmare en fjärdedel av de civilanställda inom polismyndigheten i Dalarna blir av med jobbet. Förslaget väcker emellertid ont blod hos Statstjänstemannaförbundet.

- Genom att säga upp civilanställda får man inte fler poliser. Det är poliser som i framtiden får sköta de uppgifter som civilanställda har ansvar för i dag, säger Anna-Greta Johansson, vice förbudsordförande i Statstjänste-mannaförbundet.

- Förslaget innebär att 33 av 140 anställda mister jobbet, men polisledningen tror ändå att lika många poliser som arbetar ute i dag ska kunna fortsätta göra det.

Polisledningens tanke är att man ska slippa stänga polisstationer. Anna-Greta Johansson tror att polisledningen ser ett symbolvärde i att hålla stationerna öppna.

Hennes kollega Anita Blume Olsson, som är ordförande i Dalarna, har samma uppfattning.

- Har vi alla stationer kvar, kommer ändå några av dem att stå tomma. Detta är något som inte har kommit fram i debatten, säger hon.

Genom att i stället stänga polisstationer gör man sig av med hyreskostnader och kostnader för kommunikationssystem. De pengar som lösgörs kan läggas på personal, säger de.

De båda pekar på att civilanställda hanterar frågor som vapentillstånd, passärenden och brottsutredningar. Grövre brott utreds av poliser, men på längre sikt kan det förslag som polisledningen lagt fram innebära att mindre brott kommer att prioriteras ner ännu mer jämfört med i dag.

- Allmänheten förväntar sig en vissa saker av polisen. Service är A och O för verksamheten, säger Anita Blume Olsson.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons