Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsägning oroar inte

Annons

- Tiden med fast anställning är förbi. Nu är det bara tjänstemännen som har det. Anläggningsarbetare är objektsanställda och får vänja sig vid att bli utan arbete om det inte finns några större byggen, säger Lennart Bolik, armerare och NCC-anställd i två år.

Han är en av de anläggare som löper stor risk att bli utan anställning till vintern. Det verkar vara en vanlig situation och Lennart Bolik är inte alls förvånad.

- Jag har arbetat av och till med anläggningsarbeten i över 20 år. Det gäller att kunna flytta dit jobben finns, till exempel till Norge. Värre är det för dem med familj som inte kan flytta, säger han.

Brobygget i Ornäs och anläggningsarbetet på Kvarnsvedens pappersbruk är snart färdiga. NCC räknar med att det inte kommer att dyka upp fler stora byggnadsuppdrag inom den närmaste framtiden.

- Det är en normal situation inför vintern. Om det råder arbetsbrist när projekten är över måste vi varsla anställda, säger Börje Pettersson, affärschef, NCC.

Anläggare inom trä-, betong- och industriområdet är beroende av storskaliga byggnadsprojekt. Vintertid brukar traditionellt vara lågsäsong för byggbranschen.

Hur ser framtiden ut när det gäller anställning för de som varslas?

- Inte alltför ljus. Det finns inte mycket större anläggningsjobb utan det byggs mest småhus. Jag hoppas att det tar fart med fler tyngre jobb så småningom, säger Börje Pettersson.

Om arbetsgivaren hänvisar till arbetsbrist när de varslar anställda kan fackföreningarna inte göra så mycket.

På MBL-förhandlingarna mellan facket och NCC, som sker senare i veckan, gäller det i praktiken bara för Byggnadsarbetareförbundet att kontrollera så turordningarna följs.

- Det är som vanligt först in och sist ut som gäller. Jag hoppas att det dyker upp nya arbetstillfällen, men risken är stor att de varslade får gå utan arbete i vinter, säger Christer Larsson, ombudsman Svenska Byggnadsarbetareförbundet.

MATTIAS SJÖBERG

Mer läsning

Annons