Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsägning kan bli dyrbar

Annons

Det framgår av en undersökning som presenterades för politikerna i tekniska nämndens arbetsutskott i onsdags.

Vid tekniska förvaltningen är det 36 personer som har bilavtal som är uppsagda till kommande årsskifte. Enligt avtalet får de en fast ersättning på 717 kronor i månaden samt 19,40 kronor per körd mil i tjänsten.

I det nya avtalet som ska gälla från 2005 tar kommunen bort den fasta ersättningen. I stället höjs milersättningen till 27 kronor per mil.

Men flera berörda på tekniska kommer inte att skriva på det nya avtalet. Enligt tekniska chefen Bertil Höök säger samtliga 22 personer vid fastighetsavdelningen nej. Orsaken är att de har många korta körningar och menar att 27 kronor milen inte täcker de verkliga kostnaderna.

Följden blir att kommunen måste skaffa ett antal hyrbilar. Enbart fastighetsavdelningen har behov av minst 12 hyrbilar, bedömer Bertil Höök.

Hyrbilar är för arbetsgivaren ett mycket dyrare alternativ än att anställda håller med egna bilar enligt gällande avtal.

Som exempel anger Höök att en chef inom tekniska fick hyrbil från 1 januari 2004. Detta efter att kommunen sagt upp avtalet med honom som stadgade att han skulle ha egen bil i tjänsten.

När chefen höll med egen bil under 2003 uppgick kommunens kostnader till 30,14 kronor per mil. Chefen körde 671,7 mil i tjänsten och ersattes för det med 13 031 kronor plus den fasta delen på 717 kronor som för hela året blev 8 604 kronor.

Om chefen i år kör 671,7 mil med hyrbilen så kommer den totala årskostnaden för kommunen att bli 64 116 kronor. Därav står själva hyran för 49 764 kronor (4 147 kronor i månaden).

- När jag anställdes så fanns det med i villkoren att jag skulle hålla med egen bil. När kommunen valde att säga upp avtalet så var det inte av ekonomiska skäl som jag begärde leasingbil utan för att det var en lösning som passade min familj.

- Min fru konstaterade att nu skulle hon kunna använda vår privatbil till sitt arbete. Tidigare har jag skjutsat henne till jobbet, nu är det min fru som skjutsar mig till jobbet där jag vanligen har leasingbilen parkerad, berättar chefen.

När det gäller privatekonomin så säger chefen att han inte märkt någon större skillnad efter att han förlorade bilersättningen.

- Bilersättningen som jag fick tidigare användes ju till att köpa bensin.

Frågan om bilavtalet ska behandlas i tekniska nämnden den 11 november. Därefter skickas ett förslag till kommunstyrelsen.

Ordföranden Sören Finnström (s) och vice ordföranden Sören Grandelius (s) låter dock förstå att Bertil Hööks utredning med all önskvärd tydlighet visar att gällande avtal bör behållas.

Försvinner den fasta delen kommer många anställda att säga nej tack och kräva att kommunen håller med hyrbil.

Redan det faktum att bilavtalet sagts upp innebär att kommunen kan tvingas skaffa fler hyrbilar.

Det är inte säkert att alla berörda anställda vill skriva på ett nytt avtal ens om nuvarande avtalsregler behålls.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons