Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprustning stundar för historiska Grängesskyltar

Annons

Det handlar om de gamla och trafikhistoriskt intressanta ortsnamnsskyltarna i metall på gjutjärnsstativ som finns på bangårdsområdet norr och söder om centralstationen.

Skyltarna är ett minne från järnvägens storhetstid under BJ-epoken (Bergslagernas Järnvägar). Grängesberg är en av ytterst få platser inom före detta Trafikförvaltningen Gävle Dalarna Göteborgs linjenät, där de fortfarande finns kvar.

Men de gamla klenoderna är illa medfarna efter att ha stått ute i ur och skur under många år. De vita och svarta färgerna har jeanserats av väder och vind och även rost har börjat angripa.

Tidigare under sommaren försäkrade banområdeschefen Olsson att han skulle se till att de båda skyltarna blev föremål för upprustning. Beskedet var välkommet, av medlemmarna i Grängesbergsbanornas Järnvägsmuseiförening i synnerhet.

Men det har dragit ut på tiden och nu har folk börjat undra.

- Visst ska skyltarna målas upp och bli snygga. Jag brukar hålla det jag lovar, säger Olsson som meddelar att jobbet ska bli föremål för upphandling inom kort.

Banverkets egna mannar har nämligen ingen möjlighet att ägna sig åt någon vård av historiskt värdefulla föremål längs banan.

- Men vi har redan haft spejare ute som har besiktat de båda skyltarna. De är fula men för övrigt hela och det är i princip bara målning som behövs. Det här ska inte vara några problem.

Alf Jansson, ledande kraft inom GBBJ, välkomnar beskedet och ser fram mot att arbetet ska igångsättas.

- Men det är fler skyltar som borde ses över här i Gränges.

- På den lilla blåvita ute vid kuren på perrongen ser man knappt vad det står och Grängesberg med fristående bokstäver på stationshuset ut mot gatan är heller inte vad den borde vara, säger Jansson som inte vill att området vid centralen ska ge ett dåligt intryck.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons