Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppror i Vattnäs

Annons

Det var redan i somras föräldraföreningen i Vattnäs planerade för att åter öppna dagis i skolan. Föreningen hade då fått veta av kommunen att det inte fanns någon annan planerad verksamhet i lokalerna.

Föräldraföreningen skickade in en ansökan om att få hyra lokalerna. Ett upprop i närområdet visade att det finns 40 barn och av dem är minst 30 aktuella för dagiset i Vattnäs, om det öppnas igen.

Föräldraföreningen har inte fått något svar från kommunen. Istället har kommunen under resans gång börjat smida planer för annan verksamhet i skolan. Den ska byggas om till gruppboende för autistiska barn och det bara tio år gamla dagiset rivs ut och ersätts med fyra lägenheter med mera.

Inga kopior på beslut i nämnder och styrelser har skickats till Vattnäs där byborna dessutom fått veta att dagiset i Noret är överfullt, varför man ämnar skicka barn från Norets upptagningsområde till Vinäs.

Under de senaste veckorna har det kokat bland byborna i Vattnäs. Man uppfattar det som skett som synnerligen odemokratiskt och nonchalant. Dessutom anser man det vara kapitalförstöring att förstöra ett modernt dagis och bygga något annat, enär kommunen har andra lokaler för det ändamålet.

På måndagen skickas till kommunstyrelsen en protestlista med 137 namnunderskrifter mot de planer kommunen har och mot den överkörning av föräldraföreningen som man uppfattar att kommunen svarat för.

Dessutom skickas på måndagen till länsrätten även ett överklagande av socialnämndens beslut.

I besvärsskrivelsen anges att kommunen underlåtit skicka information om sina beslut till föräldraföreningen och på så sätt undanhållit möjligheten att inom föreskriven tid överklaga beslut.

Föräldraföreningen betonar att den inte har något att invända mot att det byggs gruppbostäder för autistiska ungdomar, men under rådande förhållanden, med stor efterfrågan på barnomsorg i aktuellt upptagningsområde samt det faktum att det finns en lokal som står färdig för ändamålet i samma område borde Vattnäs skola upplåtas för barnomsorg.

Mot den här bakgrunden vill föreningen att länsrätten upphäver socialnämndens beslut från 23 januari om att bygga om skolan till gruppbostäder.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons