Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppror i vårdleden

Annons

- Det är frustrerande. Vi hinner inte med och så ska det sparas ännu mer. Det tynger.

- Vi måste säga stopp nu, det är ingen som tackar en för att man stressar.

- Ingen frågar vad vi vill, var det går att spara pengar.

Personalen på Källegården och hemtjänsten i Svärdsjö har minst sagt tröttnat på dålig organisation, krav som inte överensstämmer med verkligheten och låga löner. I går mötte de socialchef Ulf Johansson och distriktschef Palle Danielsson för att diskutera nedskärningarna.

Personalens budskap var glasklart - det går inte att dra ner mer:

I dag följs inte den omvårdnadsgarantin som politikerna antagit.

I dag stressar personalen, de kapar fem minuter där, fem minuter här, av vårdtagarnas tid för att hinna med.

Det finns stora problem med biståndsbedömningarna, som ligger till grund för hur mycket tid som varje vårdtagare har. De uppdateras sällan, de är svåra att tolka och det kan ibland dröja månader innan de alls finns tillgängliga.

Kommunikationen med biståndsutredarna fungerar inte sedan de flyttade från Svärdsjö till Falun. I dag samlas inte alla de berörda - till exempel hemtjänst, biståndsutredare, sjukgymnast och anhöriga - kring den gamla när det är dags att utreda vårdbehovet.

Mycket personaltid används för att ringa in vikarier.

Hemtjänstpersonalen tillfrågades inte av pa-konsulten innan schemat ändrades, ett schema som om det följs innebär att de äldre får frukost klockan 10.30 och lunch 12.00.

- De senaste tre-fyra åren har det inte funnits något samarbete, ingen dialog, och det går att spara pengar på att samtala, säger Ulla Britt Andersson, hemtjänsten.

Socialchef Ulf Johansson höll också med om att det finns stora besparingar att göra på bättre samarbete. Han var också på det klara med hur äldreomsorgen ska tryggas och vad som ska få personalen att vilja arbeta kvar: deltider blir heltider, möjligheter att göra karriär med hjälp av högre lön och mer utbildning.

Däremot hade han inga svar att ge om hur det scenariot ska bli verklighet, eller om det blir fortsatta besparingskrav på grund av årliga underskott på 40-50 miljoner. Det han konkret hänvisade till är en pågående utredning om att dela socialförvaltningen i två, en familjeomsorg och en äldreomsorg, och om eventuella skattehöjningar.

- Jag är mycket oroad. Vi är inne i en ond cirkel, säger han.

- Revisorerna sa i januari att antingen behövde socialtjänsten mer pengar eller minskat ansvar.

Mer läsning

Annons