Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprepat fusk i nigerianska nyval

Annons

Över hela Nigeria genomfördes på lördagen nya val i kretsar där de två senaste veckornas val stördes av fusk och våld.

Men mönstret upprepade sig: nytt fusk, nytt våld och lågt deltagande.

Den hårt kritiserade valkommissionen hade bestämt att valet måste göras om i ett antal distrikt i 24 av landets 36 delstater.

Men i flera stater såg nyhetsbyrån Reuters korrespondenter samma sorts fusk som under de ordinarie president-, parlaments- och delstatsvalen.

I oljestaden Port Harcourt i sydost hade ett tiotal unga män tagit kontroll över en vallokal och fyllt urnorna med röster på regeringspartiet PDP. Ingen väljare vågade sig i närheten och när Reuters reporter närmade sig hotade ungdomarna att klå upp honom och slå sönder hans bil. En grupp poliser stod passivt och tittade på.

I delstaten Ogun i sydväst klagade oppositionskandidater över att de inte kunnat rösta efter besked från valförrättarna att röstsedlarna tagit slut. Flera ur oppositionen hävdade att den enda senatorskandidaten som tillåtits rösta var president Obasanjos dotter.

Från Imo, den enda delstat där guvernörsvalet gjordes om, rapporterade invånare i fyra distrikt att inte en enda vallokal hade öppnats efter fem timmar.

Under de ordinarie valen den 14 och 21 april hölls inget val alls i delar av Nigeria eftersom regeringspartiets anhängare stal röstsedlarna och resultatblanketterna.

Såväl EU:s observatörer som inhemska grupper dömde ut valen i Nigeria.

TT

Mer läsning

Annons