Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppmuntran till våld

Annons

Vad är det för signaler vi sänder ut till våra barn och ungdomar? Ska vi acceptera en bild av att alla medel är tillåtna för att nå toppen - om det skadar någon annan behöver vi tydligen inte fundera på. Snarare tvärtom, man hamnar på förstasidan i Falu Kuriren för kämparglöd med rätten att slå till.

Föräldrar i min kommun har kontaktats av vädjande skolpersonal till ett stort krismöte om dåligt klimat på en låg- och mellanstadieskola. Hur ska vi vuxna och föräldrar kunna hjälpa våra barn och ungdomar när media förmedlar en helt annan bild av vad som är tillåtet?

Media har en enormt stor betydelse för hur barn tolkar verkligheten och sanningen. Då menar jag all media! Jag anser att omdömet helt har brustit hos Falu Kuriren. Här krävs skärpning!

Många barn och ungdomar har i dag ett språkbruk som inte är acceptabelt, varken inom skolan eller på någon annan offentlig plats. Hur ska vi föräldrar och skolpersonal kunna förändra klimatet mellan barnen och även barn och vuxnas relationer, när media ideligen legitimerar rätten att ordagrant slå sig fram?

Jag blir både arg och besviken över hur media med sin klumpighet slår undan fötterna på oss föräldrar. Jag skulle vilja hävda att föräldrar och personal inom skola och barnomsorg ständigt kämpar med att få barn att förstå skillnaden mellan verklighet och fantasi när det gäller tv- och dataspel.

Små barn som växer upp med våld lär sig att våld är en del av verkligheten, enligt principen det du fyller ditt huvud med kommer ut i handen! Barn har en naturlig känsla för empati när de föds.

Den får vi inte förstöra för att göra kommersiell vinning. De här barnen växer också upp och ska bli vuxna individer med ansvar och ledarförmåga. Hur ska det gå till om det är den här typen av bilder vi förmedlar?

Sporten har en viktig roll i samhället både för att befrämja gemenskap och ansvar, men även för att lustfyllt underhålla oss åskådare när vi följer människors framgångar. Jag ställer mig frågan hur många barn som sitter fängslade i tv-soffan under en spännande hockeymatch och önskar att de ska lyckas på samma vis som sina idoler?

Kanske de ger upp sin karriär för att de inte är nog offensiva och vill trampa på sina kamrater. Vi vuxna måste stå enade inför våra barn och vägleda dem utan slag. Det är en regel vi måste följa. Då ska vi inte uppmana våra barn att bryta mot den regeln. Det skulle äventyra hela vårt samhälle och det är väl inget önskvärt mål?

Jag förväntar mig en ursäkt, Falu Kuriren, för er klumpighet med att understryka rätten att slå, eller har jag missat tidningens inställning till våld?

Denna publicerade bild borde ha bemött misstaget i att ge motståndaren en rak höger. Det är fel arena för poängräkning för en rak höger!

Lotta Skoglund beskriver sig som "förälder och lärare".

Svar direkt: När tidningen ska skildra medborgarnas verklighet blir det inte alltid en samhällelig idealbild som tonar fram. Jag tycker inte att Falu Kuriren behöver ursäkta att vi förmedlar vad som händer och sker. Däremot har tidningen makt och myndighet att ta avstånd från idrottsvåld och annat som vi tycker ska bekämpas. Sådana kommentarer finns då och då att läsa på vår ledarsida.

LOTTA SKOGLUND

Mer läsning

Annons