Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upplyst som få!

Annons

Redan som liten var Salbäcks-Rambo stor. Med åren har han blivit ännu större och så stark att han i älgjaktslaget Töntligan ersatt fyrhjulingen Fido som älgdragare och ensam hanterar älgar upp till fjolings storlek.

Jakt är hans största intresse och omladdning hans bästa gren. Han är skottvillig som få och hoppas någon gång få en hel älgflock i pass, varför han ägnar fritiden åt att repetera repeterrörelser.

I sina uttalanden kan han vara både tuff och drastisk. Som när han ertappade lagets planeringschef Charles-Ingvar med att äta Novalucol:

- Han hade så mycket vit fradga kring munnen att hade jag inte känt igen mössan hade jag tagit honom för en rabiessmittad räv.

Hans enda svaghet är att han är oerhört mörkrädd, vilket leder till vissa problem under älgjakten, då han och några kamrater bor i en enkel stuga utan elektricitet. Han har föreslagit att älgjakten ska flyttas till en ljusare årstid och Töntligan har vid ett möte tillstyrkt införandet av lokal sommartid året om.

Hittills har det dock inte haft någon effekt och till kommande höst vill Rambo att laget sätter upp en batteridriven julgransslinga mellan jaktstugan och utedasset - en "mörk och skrämmande sträcka på ungefär 9,25 meter".

När det verkligen krisar till sig - när batterierna i hans pannlampa tar slut eller glödlampan går sönder - brukar Charles-Ingvar trösta honom med deras gemensamma favoritsång.

De fyra stroferna "I lampans sken, i lampans klara sken, i lampans sken, i lampans klara lampsken" är visserligen på gränsen till plågsamma, särskilt när Charles-Ingvar sjunger dem i tre-fyra timmar, men Rambo anser att det är en sång med ett förtröstansfullt och ljust budskap.

Som Mikael Persson arbetar Rambo som specialsvetsare och han beskrivs som arbetsam, seriös och ytterst kompetent, vilket visar att skenet inte bara lyser upp, utan även kan bedra.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons