Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upplagt för sydafrikansk feststämning

Annons

Amandla, frihet på swahili och namnet på en sex dagar lång hyllning till tio år av frihet från apartheid i Sydafrika.

Rättvik och Dalhalla är platsen för seminarier, musik, dans, möten, för att fira och ett sätt att ta reda på hur situationen är i dag.

- Det blir en folkrörelsefest. På fredag den 11 juni börjar programmet med att Magnus Walan, tidigare med i Isolera Sydafrika Kommitténs styrelse talar, berättar Johan.

Talare under seminariet är bland andra journalisten Marika Griehsel, barnläkaren Ingrid LeRoux och prästen Joe Mdhlela.

- Vi försöker ta reda på hur situationen är i dag med ekonomi, aids, våld, fattigdom. I många avseenden har Sydafrika drabbats av ekonomisk apartheid i stället, menar Johan Linnman.

På måndag och tisdag fortsätter seminariet med en ickevåldskonferens med Kristna fredsrörelsen som huvudman.

Den första seminariedelen arrangeras av Afrikagrupperna, Stiftsgården i Rättvik, Svenska kyrkans mission, Sigtuna folkhögskola och Västerås stift.

Afrikagrupperna, Stiftsgården, Svenska kyrkans mission och Diakonia arrangerar i samarbete med Sydafrika Amandla-konserten och galakvällen i Dalhalla på söndag eftermiddag.

Sonto Kudjoe, Sydafrikas ambassadör i Sverige talar, Barbara Hendricks sjunger negro spirituells, Blossom Tainton, Immanuel Gospel, André De Lang, Sifa, en västafrikans musikgrupp, Fjedur återuppstår och Black Noise är några av alla de som medverkar. Flera körer, 270 vuxna körsångare och 180 barnsångare medverkar och konferencier är Lasse Brandeby, alias Kurtan Olsson.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons