Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upplagt för ny storstrejk i kommuner och landsting

Annons

Natten till fredagen strandade förhandlingarna mellan Kommunal och arbetsgivarparten SKL (Sveriges kommuner och landsting). Medlare har nu utsetts.

- Det som stör mig är att vi inte fått något riktigt motbud från arbetsgivarna, säger Wennberg.

Under april-maj 2003 gick Kommunal ut i den största strejken på svensk arbetsmarknad på flera decennier. Efteråt var det många som ansåg att strejken blev ett fiasko.

Anders Wennberg håller inte med:

- Nej. En viktig förändring som strejken förde med sig, som det inte talats så mycket om, var att vi fick med ordet lägsta löne- utrymme i avtalet. Det centrala avtalet talar om vad våra medlemmar minst ska få. Det har gett oss utrymme att förhandla lokalt om ett ökat löneutrymme. Det har faktiskt gett oss 0,9 procent extra de två senaste åren.

I Dalarna är det närmare 20 000 medlemmar som berörs av avtalsförhandlingarna med kommunerna och landstingen.

Ett av Kommunals främsta krav är att ingen av medlemmarna som jobbar åt kommuner och landsting ska ha en heltidslön som är lägre än 15 000 kronor i månaden. I dag är det 27 400 medlemmar i landet som har lägre än det. Den största gruppen med låga löner är vårdbiträden inom äldreomsorgen, men där finns också barnskötare, personliga assistenter, ekonomi- och skolmåltidsbiträden, vårdare, städare och undersköterskor.

- Det finns ett antal i Dalarna också, även om jag ännu inte sett länssiffrorna, säger Wennberg.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons