Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upplagt för en riktig hjulafton - på pingstafton

Annons

Lördagen den 7 juni flaggas motionscyklingen Siljan Runt iväg. Det handlar om det 36:e loppet i ordningen. I fjol var det deltagarrekord med över 2 000 cyklister som mötte upp i fager försommarnatur.

– Slutar det regna kan det nog bli lika stor skara i år, säger tävlingsledaren Bertil Pellas som den 26 maj, knappt två veckor före start, räknar in cirka 700 anmälda.
– Många avvaktar fram till de sista dagarna. Så var det i fjol då vi hade en hel drös med efteranmälningar, minns Pellas.
Problemställen med banan i år ?
– Nja, vi har ett vägarbete i Våmhus, mellan affären och ån. Där kommer cyklisterna att få ta en annan sträckning, förbi kyrkan. Det är ju alltid roligt att få se lite andra vyer, menar Pellas.
Badstubacksbron i Mora är också ett renoveringsobjekt för närvarande. Bron är försedd med stoppljus och för den riktigt laglydige cyklisten kan rödljuset innebära en fördröjning.
– Men vi har pratat med väghållaren som sagt att trottoaren är öppen för framfart, oavsett vilken färg som lyser i signallamporna.
– Det gäller väl att försöka samsas med gångtrafikanterna på den här platsen, menar tävlingsledaren.
Som tidigare år sköter Mora Lions korvlangningen i Garsås-kontrollen där Evert Sandin möter upp med sång och musik.
I Björka-kontrollen sköter Björn Wass med musiker underhållningen inför slutspurten mot Sollerön.
Start- och målchef är Nils-Åke Sundqvist som nu basar utanför kyrkan. Tidigare basade han innanför kyrkmurarna i egenskap av kyrkvärd.
På tal om start. Kommer Solleröprästen att enligt traditionen flagga iväg de första ?
– Tror inte han är tillfrågad. Dels har han varit borta i fem år och dels cyklar han själv numera med sådan iver att det är svårt att hinna nå honom, skämtar tävlingschef Bertil Pellas.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons