Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upphävd detaljplan ger ordning i Länsbodarna

Annons

Länsbodarna är i dag inget fritidshusområde. Byggnadsnämnden upphäver därför detaljplanen för att få lite bättre ordning på förhållandena där.

Enligt den detaljplan för Länsbodarna som gällt sedan i början på 70-talet ska området vara ett rent fritidshusområde. Men så är det inte i dag och det är egentligen detajlplanens eget fel. Detta för att den medger att man får bygga hus på uppemot 250 kvadratmeter plus ett uthus per fastighet.

Och folk har passat på och byggt stora hus. På 40-talet tomter i området finns i dag 13 permanentbostäder.

Det här ställer till problem på olika sätt. Om de som bor där exempelvis vill ha ett garage kan de inte få det om de redan har ett uthus.

Det är också en del problem med avloppen i området. På en del tomter är det mycket svårt att lösa men miljönämnden är skyldig att göra det om det finns ett hus på tomten.

- Och då kan det bli en lösning som inte alls är bra, säger bygglovchef Lars Nordström.

För att få en bättre tingens ordning beslutade därför byggnadsnämnden att upphäva detaljplanen. Det innebär att varje bygglovsansökan nu kan behandlas utifrån varje enskild fastighets förutsättningar. Kommunen kan exempelvis säga nej till utbyggnad av fritidshus till permanentbostäder om avloppsfrågan inte går att lösa. Men den kan också säga ja till flera uthus.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons