Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upphandling avbröts - fritt fram för nytt flygbolag

Annons

Eftersom Skyways redan meddelat att bolaget slutar trafikera Mora från den 8 april är det fritt fram för konkurrenten European Executive Express, Trippel-E, att ta upp trafiken Mora-Arlanda direkt efter påskhelgen.

- Vi står fast vid vårt löfte att börja trafikera Mora flygplats om ingen annan gör det, säger Martin Lindskog, vd vid Trippel-E.

Förberedelser för trafikstarten direkt efter påskhelgen har redan påbörjats.

- Vi har lovat Mora kommun att det inte ska bli något uppehåll i flygtrafiken.

Trippel-E trafikerar linjen Sveg-Arlanda med statligt bidrag från Rikstrafiken. Det är enligt avtalsbestämmelserna inte tillåtet att kombinera den linjen med mellanlandning i Mora eftersom flygplatsen där inte har allmän trafikplikt.

- Det finns ingenting i regeringsbeslutet som motsätter en mellanlandning i Mora, däremot är det en avtalsfråga, säger Martin Lindskog och låter förstå att det bör kunna finnas förhandlingsmöjligheter med Rikstrafiken.

- Men vi står och faller inte med detta, säger Lindskog och tillägger att han för dagen inte vill gå in på detaljerna hur Trippel-E tänker lösa Mora-trafiken.

Det är i genomsnitt sex-sju passagerare som flyger mellan Mora-Arlanda per tur. Det ser ungefär lika ut mellan Sveg-Arlanda.

Trippel-E får enligt en uppgift nio miljoner kronor per år av Rikstrafiken för Sveg-linjen.

Närmast kommer Trippel-E nu att söka slottider på Arlanda för Moratrafiken. En tidig morgontur, en förmiddagstur och en avgång från Arlanda till Mora vid 19-tiden är målsättningen.

Kommunalrådet Lars Matsson-Frost uppgav efter tisdagens beslut att en upphandling av flygtrafik efter sommaruppehållet ska göras. Fortfarande är konceptet med AB Dalaflyg aktuellt.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons